Te gândeşti că nu îi faci niciun rău copilului, atâta timp cât nu îl loveşti? Află că şi numai faptul că ţipi în fața lor este un tip de abuz asupra psihicului lui. Asta s-a dovedit a fi extrem de dăunător pentru copii, din punct de vedere emoțional.
Argumentele sunt o parte naturală a tuturor relațiilor, dar ele nu trebuie expuse pe un ton prea ridicat, mai ales atunci când discuţi cu prichindelul tău.
1. Eşti prea critică
Copiii au nevoie să învețe, să exploreze lumea, să descopere domeniile de interes pentru ei – ce le place să facă şi la ce se pricep cel mai bine. Părinții care încearcă să forțeze copiii să participe la anumite tipuri de activități extrașcolare și "de recreere" sunt de fapt extrem de toxici şi inhibă dezvoltarea armonioasă a acestora.
2. Stai în calea obiectivelor lui
Părinții au tendința de a proiecta propriile lor speranțe, vise și idealuri pe copiii lor. O mamă care şi-a dorit dintotdeauna să fie balerină poate fi supărată atunci când fetița îşi manifestă atracţia faţă de karate. Dar rolul principal al părinţilor este să îşi lase copii să exploreze cât mai mult și să-şi descopere aptitudinile.
3. Nu îi permiţi copilului să se exprima în mod liber
Copiii nu trebuie să se teamă să spună ceea ce este în mintea lor. Sigur că uneori ceea ce spun ar putea isca discuţii, în funcție de modul în care le spun, dar unui copil nu ar trebui să îi fie niciodată frică să vorbească despre ceea ce gândeşte. Într-un mediu sănătos el simte că este iubit și că poate vorbi liber. Un părinte toxic va obliga copilul să îşi măsoare bine cuvintele înainte de a vorbi.
4. Glumeşti pe seama greşelilor lui
Tachinarea este o parte a vieții de familie, uneori. Glumele sunt bune cu măsură, dar devine toxic atunci când un părinte tachinează necruțător pe unul dintre copii, sau îi încurajează pe ceilalţi să îl “sâcâie”, pe seama a ceva ce a spus sau a făcut. Ar trebui să ştii când să te opreşti, înainte să îl răneşti.
5. Faci copilul responsabil de fericirea ta
Părinții au o mulțime de așteptări din partea copiilor lor. Şi e normal. Orice mamă vrea doar ce e mai bun pentru urmaşii ei. Dar când începi să manipulezi copilul să facă anumite lucruri pentru a te face fericită, acesta este cea mai greşită abordare şi mai toxică pe care o poţi adopta.
sursa: clickpentrufemei.ro