Satul Şarlota (Charlottenburg), fondat în 1771 în timpul celui de-al doilea val de colonizare al şvabilor, se află la 50 de kilometri de Timişoara şi reprezintă o adevărată lecţie de urbanism.

 

Cei care l-au clădit în urmă cu mai mult de două secole şi-au aşezat casele în cerc, o formă care avea la acel moment un diametru de 210 metri, după cum îl descrie Vocea Timişului. Localnicii erau şvabi bănăţeni, o etnie de origine germană, care a migrat în secolul 18 din Germania şi Austria, în Banat. În funcţie de ocupaţia Banatului s-au schimbat şi proprietarii satului, unguri sau austrieci, până în 1921, când reforma agrară i-a împroprietărit pe ţărani.

Planul satului avea în centru o fântână, înconjurată de o zonă cu pomi, apoi casele, toate aliniate perfect.

Meşterul pantofar Johann Caspar Steube descria satul astfel: “Acest sat este singurul sub forma circulară (chorographie). În mijlocul satului se găseşte o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găseşte o plantaţie de duzi în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajdul şi sură. Apoi urmează grădina unde se găseşte plantată viţă de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, şi nici cu un picior mai distanţată una faţă de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel şi cele patru intrări în sat – au aceasi distanţă una faţă de alta”, scrie romani-buni.info.

 

Charlottenburg este singurul sat construit în formă de cerc din Banat. Din acest motiv, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii şi Cultelor.

sursa: gandul.info

 

Național
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Spotify se lansează pe piața din România

Spotify, unul dintre cele mai populare servicii de music streaming online din lume, se pregătește să pătrundă și pe piața din România, la finalul lunii noiembrie, pe data de 28, scrie Manafu....