După naștere, orice mămica își dorește să stea cât mai mult alături de bebelușul său, ca să nu mai amintim că în primele luni este mult mai comod dormitul împreună din cauza alăptării frecvente din timpul nopții.
Dar copilul creste, este intarcat, iar dormitul impreuna continua. Care este varsta la care acest obicei ar trebui sa se opreasca si sa fie inlocuit de cel de a lasa copilul sa doarma singur?
In aceasta disputa a dormitului impreuna versus dormitul separat, mamele au ca argumente principale legatura care se formeaza intre ele si copil sau beneficiile unui somn bun pentru parinti, neluand in calcul efectele asupra micutului pe termen lung.
Un studiu desfasurat de cei de la Fundatia Europeana a Plamanilor a dezvaluit ca micutii care dorm impreuna cu parintii sunt predispusi sa dezvolte probleme astmatice in perioada copilariei.
La studiu au participat mai bine de 6.000 de mamici si copii din Olanda, care au tinut un jurnal al simptomelor astmatice pentru copiii cu varsta intre 1 si 6 ani. Cercetatorii au observat ca in cazul copiilor pentru care mamicile au bifat somnul impreuna, riscurile de a dezvolta astm cresteau alarmant.
Copiii cu varsta de doi ani care dormeau impreuna cu parintii erau predispusi sa fie diagnosticati cu probleme de respiratie, ajungand ca pana la varsta de 6 ani sa sufere de astm.
Desi cercetatorii nu au reusit sa determine cauzale pentru care dormitul alaturi de parinti duce la dezvoltarea acestor probleme, rezultatele obtinute au aratat o legatura puternica si o crestere a riscurilor. Astfel, avem un motiv in plus pentru a ne obisnui copiii sa doarma singuri in patut.
sursa: universulparintilor.ro