Condiment de origine mediteraneană, rozmarinul a devenit popular încă de pe vremea romanilor, când era folosit la ceremoniile religioase, în bucătărie, dar și în medicina populară.

 

Mirosul puternic al plantei conferă mâncărurilor un gust deosebit, iar creierului, un plus de sănătate. Ultimele cercetări arată că antioxidanții din compoziția rozmarinului previn îmbătrânirea prematură a țesutului cerebral, ajutând la prevenirea bolii Alzheimer.

S-a observat că această plantă îmbunătățește memoria cu 60-70%. Ulei esențial de rozmarin, folosit în aromaterapie, aduce beneficii pentru memorie și celor care se pregătesc pentru un examen. Însă indicațiile rozmarinului nu se opresc aici.

Ajută corpul să se refacă după boală

 

Pentru îmbunătățirea tractului respirator, se pun la infuzat, într-un pahar cu apă fierbinte, 2 lingurițe de rozmarin, pentru 30 de minute. Se strecoară amestecul și se bea călduț.

De asemenea, infuzia de rozmarin se folosește pentru a întări organismul după boală. Se infuzează 2 linguri  de plantă în 300 ml apă jumătate de oră. Se iau câte 2 linguri de infuzie înainte de mesele principale.

Împiedică răspândirea bacteriilor

 

Datorită proprietăților antibacteriene, rozmarinul poate fi utilizat cu succes ca odorizant și dezinfectant pentru locuințe. Se pune o mână de rozmarin în 500 ml de apă clocotită și se lasă la infuzat 15 minute. Se lasă în cameră, într-un bol neacoperit.

Reduce durerea cauzată de artită

Rozmarinul funcționează ca un analgezic local în calmarea durerilor provocare de artrită. Substanțele din compoziția plantei diminuează răspunsul sistemului nervos la stimulii dureroși.

 

Pentru a combate durerea, se recomandă masarea cu ulei esențial de rozmarin a zonelor cu problemă de 2 ori pe zi. Acest ulei este eficient și în reducerea durerilor musculare, de cap și reumatice, prin aplicarea pe locurilor afectate (în cazul migrenelor, se masează tâmplele).

Revigorează podoaba capilară

Pentru cei care se confruntă cu căderea părului, se recomandă masarea zilnică a scalpului cu ulei esențial de rozmarin în amestec cu ulei esențial de lavandă, cedru și cimbru (în cantități egale).

Pentru grăbirea creșterii părului, se amestecă rozmarin (2 linguri) cu ulei de migdale (500 ml) și se lasă la macerat 2 săptămâni. Masca obținută se încălzește și se aplică pe păr pentru 15 minute. Pentru rezultate vizibile, procedura se repetă o dată pe săptămână, timp de 2 luni.

De asemenea, pentru eliminarea mătreții, eficientă este și infuzia de rozmarin. Se amestecă planta (3 linguri) cu apă clocotită (500 ml) și se lasă la infuzat într-un termos 6 ore. Se aplică infuzia la rădăcină și se lasă să acționeze 30 de minute, timp în care se înfășoară părul într-un prosop.

Previne îmbătrânirea pielii

Se amestecă 3 lingurițe de rozmarin cu 2 lingurițe de mușețel și 2 lingurițe de frunze de mentă. Peste plante se toarnă 1 litru de vin alb sec și se lasă la macerat 2 săptămâni. Ulterior, se adaugă în amestec 2-3 picături de ulei esențial de rozmarin. Loțiunea obținută se aplică pe față în fiecare seară, cu ajutorul unei dischete demachiante.

Neindicată gravidelor

Utilizarea rozmarinului în scopuri terapeutice este interzisă femeilor gravide, persoanelor care suferă de colite, ulcer gastric, hipertensiune și boala Crohn. De asemenea, tratamentul intern cu ulei esențial de rozmarin se face doar cu acordul medicului.

sursa: clicksanatate.ro