Nu puține sunt cazurile când copiii au nevoie de aparat dentar, mai ales că lipsa acestuia le poate afecta masticația, dar poate favoriza și apariția cariilor și a unor imperfecțiuni de pronunție.

 

Purtarea unui aparat dentar pentru copii este mai mult decât o necesitate estetică și deși sunt situații în care este foarte clar că cel mic are nevoie de aparat dentar, în cele mai multe cazuri acest lucru nu este evident.

Orice copil care nu poartă aparatul dentar la vârsta potrivită pentru a preveni o serie de anomalii dento-maxilare va ajunge la vârsta adultă cu probleme mult mai greu de corectat.

„Primul control la medicul specialist ortodont este bine să fie făcut în jurul vârstei de 6-7 ani. Tratamentul ortodontic la această vârstă e mai ușor de aplicat în cazul în care se poate: copilul se află în perioada de creștere, iar rezultatele se obțin mult mai rapid într-un timp mult mai scurt. Tratamentul stomatologic care se aplică dupa 12-14 ani presupune purtare de aparat fix de cele mai multe ori“, explică dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile.

10 semne care arată care are nevoie de aparat dentar

1. Copilul pierde dinții de lapte prea devreme, prea târziu sau la intervale neregulate, altfel decât în schema de schimbare a dinților;

2. Dinții de lapte sau cei permanenți sunt strâmbi, încălecați sau prea rari (ca și cum ar avea un dinte sau mai mulți lipsă);

3. Mestecă sau mușcă din alimente cu dificultate;

4. Fălcile nu se suprapun corect una peste alta, par strâmbe sau produc sunete la atingere;

5. Copilul își mușcă adesea obrazul accidental;

6. Respirația este neregulată sau șuierătoare sau nu poate respira decât cu gura deschisă;

7. Își suge des degetele (mult timp după ce a depășit perioada de sugar);

8. Fălcile și dintii sunt mult mai mari și disproporționate în raport cu restul feței;

9. Suferă de bruxism (scrâșnește dinții în special noaptea);

10. Auzi cum mandibula pocnește când copilul deschide gura sau mănâncă.

„Puteți începe prin a face o vizită unui specialist în stomatologie generală, care va examina dantura copilului, va trata și rezolva eventualele carii și îl va sfătui despre igiena bucală. Dacă există semne de dezvoltare anormală, dentistul vă va îndruma către un specialist ortodont, care va știi cu exactitate dacă e sau nu cazul unui aparat dentar. Țineți minte că poziționarea incorectă a dinților și măselelor poate conduce la probleme de sănătate, cum ar fi afecțiuni ale gingiei, pierderea prematură a dinților (un dinte strâmb se rupe mai ușor), carii dentare (din cauza poziției defectuoase, dintele strâmb nu poate fi spălat eficient, iar resturile alimentare favorizează apariția cariei), dar și probleme cu digestia (din cauză că alimentele nu sunt bine mestecate). Prevenția acestora este mult mai sănătoasă și simplă decât v-ați imaginat”, adaugă medicu stomatolog Andra Custura.

sursa: clicksanatate.ro