Multe studii sociologice trag un semnal de alarmă: de îndată ce ajung la vârsta adolescenței, tinerii lasă baltă lectura, dedicându-se altor activități. Harry Potter sau alte romanele sunt înlocuite, cel mai adesea, cu calculatorul sau cu tableta.

Statisticile arată că mai puțin de o treime din tinerii de 11-12 ani citesc o carte zilnic. Iar când ajung la vârsta de 16-17 ani, procentul celor care citesc zilnic scade dramatic – sub 10%.

Lectura la vârsta adolescenței ar trebui să fie o plăcere, nu o corvoadă, spun specialiștii. Din păcate, lecturile obligatorii recomanadte de programa școlară, pentru care elevii manifestă arareori interes, sau romanele din biblioteca părintească nu sunt în măsură să reactiveze aplecarea către pagina scrisă.

 

Cititul nu e demodat

Lectura în perioada copilăriei este importantă pentru evoluția gustului pentru literatură de mai târziu. Ceea ce trebuie să-i transmiți tu copilului este că a citi nu este nici demodat, nici plictisitor.

Adolescentul nu trebuie să perceapă lectura ca pe o obligație. Dacă-l forțezi să deschidă cartea și dacă-l mai și cerți că nu trece de 10 pagini, de pildă, vei obține rezultate contrare. Strategia e să-l faci pe el să vină el către cărți. Vorbește-i despre volumul pe care tocmai îl citești, povestește-i despre cartea de suflet a adolescenței tale. Relatează-i episoade umoristice - suscită-i curiozitatea.

Aventura cunoașterii

 

Dacă adolescentul tău te vede adeseori cu cartea în mână, sunt șanse mari să-ți urmeze exemplul. Citește-i cu voce tare, chiar și când e mare. Comentați diferitele pasaje. La sfârșit de săptămână sau când ai timp, du-l în vizită la biblioteca municipală sau la una care are un fond generos de carte.

Nu trebuie nepărat să răsfoiți lucrări „serioase“. Uitați-vă prin cărți de benzi desenate, pe reviste despre călătorii, muzică. Poate fi amuzant, iar asta incită la lectură adevărată!

La vremuri noi, basme noi

Marea greșeală a părinților, spun specialiștii, e că încearcă să impună copiilor tomuri cu literatură clasică, pe care tinerii o consideră adesea „prăfuită“, plictisitoare, neavând răbdarea, cultura și experiența să o aprecieze la adevărata valoare.

Prin urmare, oferă-i adolescentului cărți la modă printre cei de vârsta lui: romane fantasy – un soi de SF întors spre trecut, cu mituri și legende „remixate“.  Tinerii adoră să evadeze din real prin intermediul acestor basme moderne.

 

Ce citesc idolii lui

Interesează-te despre lecturile prietenilor copilului tău. Acesta va accepta mai ușor să împărtășească experiențele cunoscuților din cercurile pe care le frecventează. Ba chiar se va strădui să-și procure lecturile „de top“, pe care toți le comentează sau după care s-au făcut cele mai „cool“ filme.

Dacă odrasla ta este fanul vreunui mare actor, cântăreț sau sportiv, caută în revistele și site-urile de specialitate – poate VIP-ul respectiv nu menționează ceva și despre lecturile preferate. Împărtășește informația cu adolescentul tău – cu siguranță că va dori să-și imite idolul!

sursa: clicksanatate.ro