Vacanţele în care copilul trebuie să-şi petrecă timpul cu părintele vitreg sunt mai dificile decât sfârşiturile de săptămână oboşnuite; timpul este mai lung şi copilul devine stabil în noul cămin.

Oricărui copil în această situaţie îi va fi greu să se adapteze la mediul care nu-i este familiar, printre adulţi alături de care nu a trăit zi de zi.

Iată câteva sfaturi ”părinţilor vitregi”, pentru ca vacanţa să se poată desfăşura în condiţii bune:

  •  Trebuie să-ţi susţii întotdeauna partenerul în dorinţa lui de a-şi lua copiii în vacantă şi de a se ocupa de ei. Nu pune niciodată obstacole în calea realizării ei. Nici el, nici copiii nu te vor ierta dacă o faci.
  •  Pregăteşte-te pentru o serie previzibilă de conflicte. Copiii simt totdeauna ranchiună faţă de cea sau cel care ia locul părintelui „legitim”. A-şi accepta repede mama vitregă ar însemna pentru ei o trădare faţă de mama buna; din fidelitate pentru ea, te vor respinge şi se vor purta dur cu tine.
  •  Discută cu tatăl despre rolul pe care ţi-l vei asuma şi despre modul în care vor fi împărţite responsabilităţile.
  •  Copiii reacţionează frecvent prin intermediul corpului: durerile de burtă, de cap; aceste „dureri” survin adesea la începutul vacanţei. Ele nu semnifică însă neapărat un refuz ]n ceea ce te priveşte, ci o firească îngrijorare. Copilul se teme de modul în care se va desfăşura vacanţa şi o arată.
  •  Straduieşte-te să nu-i critici niciodată mama şi să vorbeşti despre ea în termeni nepoliticoşi. Evită orice rivalitate şi orice conflict.
  •   Explică-i clar care este rolul, locul şi îndatoririle fiecăruia, aşa cum le-ai definit. Fiecare îşi poate spune părerea asupra lor, dar o dată stabilit un acord, toată lumea trebuie să-l respecte.
  •  Acordă-i copilul, din toată inima, dreptul de a nu te iubi. Dragostea nu se condamnă, iar copilul trebuie să fie sigur că nu va pierde. Nu trebuie să faci presiuni afective. Relaţia se va clădi de la sine, cu timpul, nu din prima vacanţă petrecută împreună.
  •  Acceptă o anumită doză de agresivitate şi de provocare, fără a reacţiona exagerat la ele. Tatăl are datoria de a te susţine şi de a te ajuta să te simţi în largul tău. În ceea ce te priveşte, rămâi fermă şi amabilă.
  •  Fetele sunt adesea geloase, văzând manifestările de tandreţe ale tatălui faţă de noua parteneră. Fără a te ascunde, evită mângâierile pronunţate în faţa copiilor, ei vor resimţi ca pe o provocare dureroasă.

Trebuie să dai dovadă de răbdare si consecvenţă. Este nevoie de timp pentru a îmblânzi un copil şi a-l ajuta să înţeleagă că poate stabili o relaţie bună cu tine fără a face rău nimănui. Treptat, i se va părea interesant să aibă un părinte în plus, care îl iubeşte şi se ocupă de el.

 

sursa: one.ro