Nu ne putem imagina confortul vietii contemporane fara masina de spalat. Este si normal, pentru ca ia de pe umerii nostri probabil cea mai dificila sarcina a gospodariei, eliberandu-ne timp liber pretios. Dar dincolo de aspectul sau modest si inert, stiati ca masina de spalat ascunde mici secrete, stranse de-a lungul a catorva sute de ani? Iata 10 astfel de curiozitati despre masina de spalat, unele dintre ele cu iz practic.

Prima masina de spalat a fost inventata in anul 1760 si se prezenta sub forma unei cutii din lemn, umpluta cu apa si rufe si operata cu ajutorul unei manivele. Un fel de spalat manual cu pretentii moderne.

Masina de spalat in configuratia pe care o stim noi astazi a aparut in 1908, iar designul sau nu s-a schimbat semnificativ in ultimul secol.

Primii detergenti pentru masina de spalat au aparut abia dupa 8 ani, in 1916, in vreme ce prima masina de spalat automata a vazut lumina zilei in 1937.

Peste 90 la suta dintre masinile de spalat din intreaga lume sunt utilizate de femei. Astfel, miscarea feminista considera ca aparitia masinii de spalat a facut mai mult pentru procesul de emancipare a femeii decat oricare alta inventie, inclusiv aparitia pilulelor contraceptive. Mai concret, spun sustinatorii acestei miscari, aparitia masinii de spalat a permis femeilor sa se bucure de mai mult timp liber pe care sa il foloseasca pentru dezvoltarea lor profesionala.

Nu se stie de ce sau cel putin nu a fost explicat inca, masinile de spalat cu incarcare frontala sunt cu 30-50 la suta mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie si apa decat cele cu incarcare verticala.

Puteti curata masina de spalat cu ajutorul a doua cani de otet. Nu folositi detergent si nici rufe, ci lasati masina sa parcurga un ciclu de spalat doar cu apa si otet.

Daca vreti sa scapati de germenii si bacteriile care inevitabil se strang in interior, spalati, mai ales lenjeria intima, la temperatura maxima posibila. Adaugati inalbitor si in acest scop.

Inventatorul James Dyson sustine ca 15 minute de spalat de mana da rezultate net superioare decat o ora de spalat la masina. Spalatul de mana ajuta hainele sa devina mai flexibile, pe cand masina de spalat nu, mai spune el.

Cercetatorii japonezi lucreaza acum la un prototip de masina de spalat pe baza de baloane de sapun, o inventie menita sa ajute locuitorii din zonele cu deficit de apa.

Legat de aceasta curiozitate este faptul ca un sfert din apa consumata anual in Statele Unite este folosita de masinile de spalat.

 

sursa: casepractice.ro