Beneficiile extraordinare pentru sănătate ale uleiului de cocos sunt recunoscute de oamenii din lumea întreagă şi mulţi adaugă în dieta lor acest superaliment. Comercianţii, conştienţi de cererea imensă care există pentru acest produs, au inundat piaţa cu nenumărate mărci de ulei de cocos, unele foarte ieftine, dar extrem de slabe din punct de vedere al calităţilor nutritive, dacă nu chiar periculoase pentru sănătate.

 

 Din păcate, ca şi în cazul uleiului de măsline extravirgin, care este unul dintre cele mai contrafăcute produse alimentare din lume, şi uleiul de cocos poate fi de acest fel.

Iată la ce trebuie să fii atent când cumperi uleiul de cocos de pe piaţă:

1. Să fie ulei de cocos virgin sau extravirgin

 

E o mare diferenţă între uleiul de cocos „100% natural” sau „pur” şi „extravirgin” sau „virgin”. Uleiul de cocos virgin este minim procesat şi îşi păstrează nealterate calităţile, pe când cel convenţional poate fi procesat termic şi chimic, pierzându-şi astfel cea mai mare parte din fitonutrienţii care fac din uleiul de cocos un superaliment.

Uleiul de cocos extravirgin prezintă diferenţe importante faţă de uleiul de cocos denumit natural, sau pur: se stoarce pulpa proaspătă sau se storc fulgii uscaţi, se presează o dată sau de mai multe ori, diferă felul cum este extras sau metoda de filtrare. Bineînţeles, totul se reduce în cele din urmă la beneficiile pe care le are pentru sănătate ceea ce rezultă după diversele procedee. Virgin sau extravirgin descriu un ulei minim procesat şi care îşi păstrează nealterate calităţile.

2. Să fie ulei de cocos extras sau presat la rece

 

Principala diferenţă între uleiul de cocos obişnuit şi cel virgin sau extravirgin constă în procesul de extracţie. Uleiul de cocos virgin sau extravirgin este obţinut doar prin procedee mecanice, fără a fi tratat termic sau chimic, ceea ce îi menţine intacte toate proprietăţile fizico-chimice şi organoleptice. Extracţia prin presarea la rece asigură conservarea tuturor calităţilor sale,  adică un conţinut ridicat de grăsimi sănătoase, de vitamina E, de minerale şi de antioxidanţi.

3. Să aibă aromă şi gust de nucă de cocos

Atunci când nu are gust de nucă de cocos, uleiul a fost supus unui proces de rafinare, filtrare, albire şi dezodorizare care are însă ca efect şi pierderea celor mai multe dintre proprietăţile sale. De multe ori, aceste procedee contribuie şi la apariţia în uleiul de cocos a periculoaselor grăsimi de tip trans care există în uleiurile rafinate din comerţ.

 

4. Să fie ambalat într-un recipient de sticlă şi nu de plastic

Un ulei de calitate este întotdeauna comercializat în borcane de sticlă. Un recipient de plastic alterează nu doar gustul, ci şi calităţile produsului. Cantitatea de antioxidanţi se diminuează semnificativ, uleiul râncezeşte mai repede şi mai uşor, iar aroma caracteristică se pierde. De multe ori, un ambalaj ieftin de plastic poate fi un indicator al unui ulei de calitate îndoielnică, produs industrial într-un mediu nepotrivit pentru a-i fi conservate calitatile cu care natura l-a înzestrat

5. Să fie ulei de cocos organic, ecologic sau bio

Uleiul de cocos organic este controlat cu mare atenţie pe tot parcursul producţiei, transportului şi comercializării, astfel încât poţi avea garanţia că şi-a păstrat intacte toate calităţile.

6. Să aibă un preţ corect

Un preţ foarte mic e adesea o dovadă a faptului că uleiul a fost produs, ambalat şi transportat în condiţii improprii. În plus, poate exista suspiciunea că, aşa cum au demonstrat analizele efectuate pe diversele mărci de ulei de măsline extravirgin aflate în comerţ, şi în cazul uleiului de cocos, acesta poate fi falsificat prin amestecarea cu alte sortimente de ulei mai ieftine. Un ulei de cocos organic, chiar dacă mai scump, îţi oferă siguranţa că nu ai aruncat banii pe fereastră.

Uleiul de cocos ecologic este atât de versatil încat ar trebui să devina un ingredient de baza în bucataria şi cămara fiecaruia dintre noi. La magazinul online RepublicaBio.ro se găseşte ulei de coccos natural în trei variante de gramaj la 250g, 450g si 1400g, cu preţuri începând de la 29 lei.

7. Să nu prezinte reziduuri de pulpă sau alte impurităţi

Uleiul de cocos care nu a fost procesat corespunzător poate conţine resturi de pulpă din nuca de cocos şi riscă să râncezească uşor sau să-şi piardă din proprietăţi într-un timp extrem de scurt. Uleiul de cocos presat la rece are o perioadă de valabilitate de 2 ani dacă este depozitat la loc uscat, ferit de lumină sau de acţiunea directă a razelor solare, şi borcanul stă nedesfăcut, sau de 3 luni dacă a fost deja desfăcut. 

 

sursa: one.ro