Ouăle de găină fac parte din alimentația multor români și nu numai. Le poți mânca dimineața, la prânz, aproape oricând. Dar se pune întrebarea: știi ce mănânci?

 

O gaina sanatoasa este acea gaina care consuma orice ii este necesar. Asta nu inseamna ca gainile sunt vegetariene. Gainile adora insectele si ramele!

Nutrientii consumati de gainuse sunt transmise si in ou. Pentru a avea acces la acesti nutrienti, ele trebuie tinute intr-un mediu deschis cu aer proaspat. O gaina inchisa intr-un cotet, pentru tot restul vietii, nu va produce un ou de calitatea unei gaini care traieste in mediul exterior.

Cum va dati seama cum arata un ou bun? Atunci cand mergeti la cumparaturi fiti atenti la urmatoarele elemente:

• Rezistenta si densitatea cojii: daca abia ca atingeti oul si se sparge, mergeti mai departe. Cu cat dieta gainii este mai bogata, cu atat coaja este mai rezistenta. Un ou nu se sparge asa usor daca este sanatos.

• Culoarea galbenusului: Majoritatea consuma oua cu un galbenus deschis la culoare. Aceasta nu este culoarea ideala. Galbenusul oului ar trebui sa fie portocaliu- cu cat este culoarea mai inchisa, cu atat mai bine.

• Densitatea galbenusului: Ar trebui de asemenea sa verificati densitatea galbenusului pentru a determina calitatea oului.

Galbenusurile provenite de la gainile sanatoase sunt mai groase si mai rotunde. Asta inseamna un gust mai bun si mai multi nutrienti.

Cercetatorii atrag atentia asupra importantei unei gaini cu nutritie buna. Un studiu demonstreaza faptul ca un consum crescut de beta caroten, al gainii, creste si nivelul de beta caroten din ou.

Unde gasim cele mai bune oua?

Probabil ca acum spuneti, minunat - stiu cum arata o gaina sanatoasa insa unde o gasesc? Odata cu cresterea numarului de ferme, aveti foarte multe optiuni sa cumparati oua.

Daca aveti in curte spatiu pentru a creste cateva gaini, va puteti face propria aprovizionare cu oua.

Puteti de asemenea lua legatura cu fermele locale, documentandu-va cu privire la modalitatea de crestere a acestora.

Incercati ouale cu galbenus portocaliu! nVa asigur ca nu le veti mai consuma niciodata pe celelalte!

 

 

Sursa: pentrusuflet.ro