Cum este tot mai evidentă, din punct de vedere științific, legătura dintre alimentație și declanșarea/dezvoltarea cancerului, dr. Alin Scarlat, medic internist, vă recomandă alimente foarte la îndemână mai ales în acest sezon, care pot preveni această boală.
“Cercetătorii din întreaga lume sunt interesați în găsirea unor modalități de a utiliza hrana în procedurile tratamentului cancerului și deja medicina începe să accepte realitatea că o alimentație corectă poate să prevină apariția tumorilor. După cum a demonstrat și studiul EPIC (nr. – European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition = Investigația europeană prospectivă privind cancerul și alimentația), cele mai recente concluzii referitoare la alimentație și cancer arată că vegetalele pot preveni apariția cancerului, deoarece conțin componente ce pot anihila substanțele cancerigene din unele alimente, cum sunt conservanții alimentari sau substanțe ce iau naștere în urma procesului de pregătire a alimentelor, cum ar fi prăjirea sau frigerea cărnii…”
Varza, usturoiul, soia – adevărate minuni pentru organism
Astfel, dr. Alin Scarlat recomandă remedii foarte la îndemână cum ar fi varza, conopida, broccoli care activează la om o anumită enzimă din ficat (numită GST) ce stimulează sistemul de detoxifiere și elimină toxinele. Usturoiul și cerealele integrale de asemenea, conțin o mulțime de substanțe anticancerigene. Soia, deține hormoni naturali care reduc efectul estrogenilor proprii organismului și împiedică celulele din țesuturile hormono-dependente (din sâni sau prostată) să se transforme în celule canceroase. De asemenea, mirodeniile, ca vanilia, scorțișoara, contribuie la prevenirea cancerului prin ajutorul pe care îl dau în “repararea” defectelor ereditare (moștenite).
Consumul de roșii reduce riscul de cancer
Fructele, zarzavaturile, leguminoasele, semințele conțin substanțe active care pot preveni și trata cancerul. Strugurii roșii conțin, de exemplu, resveratrolul, o substanță care provoacă moartea celulelor canceroase.
“ Conform unor studii canadiene, creșterea consumului zilnic de fibre vegetale cu un aport de 13g ar fi suficientă pentru a reduce riscul cancerului de colon. Bacilii lactici din alimentele fermentate: varză acră sau iaurt (făcut în casă nepasteurizat) pot fixa substanțele toxice din intestin, eliminându-le odată cu materiile fecale. O substanță din ceaiul verde poate inhiba dezvoltarea de noi vase sanguine care alimentează tumora cu sânge, care astfel moare. Licopenul din roșii este un puternic antioxidant care împiedică apariția cancerului (de pancreas, instinal, de prostată și pulmonar). Vitamina C din citrice previne cancerul. În pielița albă a citricelor se găsesc bioflavonoide care sporesc de 30 de ori efectul vitaminei C.”, precizează dr. Alin Scarlat, alături de cei trei coautori dr. Cristina Scarlat și psihologii Tomi Tohăneanu și Monica Tohăneanu, în cartea “Cum prevenim cancerul”. Același volum indică remedii naturale pentru persoanele care au un risc crescut de a dezvolta cancer din cauze ereditare sau pentru persoanele care sunt expuse la anumiți factori de mediu (mediu cu radiții, fum de țigară, azbest, radon etc) sau pentru cele care au anumite boli precanceroase care cresc riscul de a dezvolta cancer (polipi intestinali, ciroză, ulcer gastric, hepatitele virale B și C).