Chiar dacă ne luăm o vacanţă ieftină de la Europa Travel, tot ai nevoie de bani de cheltuială în timpul sejurului. Iar dacă destinaţia ta este Turcia, atunci trebuie să te abții zdravăn. Zeci de bazare, milioane de produse şi nenumărate tentaţii îţi vor trece prin faţa ochilor, iar pentru a nu-ţi strica sejurul, probabil vei scoate din buzunare mai mult decât ţi-ai propus. Ei bine, lucrurile nu sunt atât de grave pe cât par. Dacă mai fost în Turcia, ştii ce să faci pentru a nu-ţi mai irosi banii, iar dacă nu, Europa Travel îţi dă câteva ponturi despre cum poţi face economie într-o vacanţă orientală.
1. Evită taxiurile, ia undolmuş
Un dolmus ("Dol-mus") este un microbuz care te duce în diferite zone ale Turciei la preţ mic: 2 TL (aproximativ 70 de cenţi). Este un soi de maxi-taxi de la noi, doar că ceva mai ieftin. Aceste microbuze sunt ca o mană cerească în Turcia atunci când nu ai maşină. Sunt peste tot, găseşti unul în orice moment, iar plata se face întotdeauna la urcare. Dacă se întâmplă ca cineva să blocheze culoarul microbuzului, spune calm „Pardon, Türkçe Yok” (Imi pare rău, în turcă) şi mergi mai departe. Este o variantă înzecit mai ieftină decât taxiul.
2. Suflecă-ţi blugii înainte de a intra într-o toaletă publică
… astfel economiseşti banii pentru o nouă pereche de blugi. Indiferent că intri în toaleta unui restaurant local sau într-o toaletă publică, întoarce de două ori tivul blugilor. Nu este mizerie, ci podeaua este întotdeauna plină cu apă. Nu-i plăcut să ieşi din toaletă cu pantalonii uzi, iar faptul că i-ai udat într-o toaletă publică te vor face să te simţi incomod. De asemenea, trebuie să ai la tine şerveţele. Este puţin probabil să găseşti hârtie igienică în toaletele turceşti.
3. Çiğ köftesunt bune doar cu limită
Çiğ köfte („Chee-KOF-Tey”) este un preparat picant, de culoare roşie, care arată precum carnea crudă. La servire, el este învelit în salată iceberg. Este delicios şi se prepară de multe ori din bulgur. Indiferent de compoziția lui, dacă mănânci prea mult, s-ar putea să ai nevoie de o toaletă în apropiere. Aşa că, sfatul nostru, limiteaza-te la două bucăți. Va fi o masălejeră pentru tine şi stomacul tău.
4. Evită restaurantelecu turişti
Chiria, divertismentul şi designul acestora se regăsesc în preţul mâncării. Unde mai pui că, la final, dai şi bacşiş. Uită-te după locurile în care se strâng localnicii. Aici sunt servite mâncruri tradiţionale şi ieftine. Este posibil să comanzi trei feluri de mâncare cu mai puţin de 10 euro. Cele mai comune sunt pide, kebab shish, omletași salată. Ai grijă la alcool. În ultimii ani, preţurile băuturilor au crescut considerabil în Turcia. O bere locală variază de la o destinaţie la alta. În unele staţiuni de coastă, precum Didim, preţul mediu al unei beri este de 5 lire turceşti (aproape 2 euro), iar în Istanbul este de două ori mai mare. Aşa că, dacă vrei să faci economie, evită băuturile precum whisky sau gin.
5. Alegerea hotelul
Hotărăşte-te de acasă ce tip de masă preferi la cazare. Nu alege doar micul dejun dacă ştii să stai mai mult în incinta hotelului. Ia-ţi un sejur cu demipensiune sau all inclusive. De obicei, hotelurile care oferă cele mai mici tarife pe camerăcompensează în altă parte, cum ar fi la seif, aer condiționat, mini-bar, sandvişuriși băuturi de la barul hotelului. Aşa că, ieşi mai ieftin dacă îţi alegi varianta all inclusive de la început. Noi ţi-am pregătit un hotel convenabil, în care să te bucuri de sejurul petrecut în Turcia.
Gina Rotaru
Ofertă specială Bodrum:
Hotel Golden Age 4*, din Yalikavak – de la 255 Euro + 329 Lei/persoană, transport cu autocarul, 6 nopţi de cazare cu all inclusive, însoţitor de grup şi asistenţă turistică. Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.9407.