Gospodinele il folosesc pentru a da savoare supelor si tocanitelor, dar medicii spun ca in interiorul pastarnacului se ascunde o farmacie intreaga. Inrudita cu morcovul si alte radacinoase cu gust dulceag, păstârnacul are aceleasi calorii cam cat o banana, 75 pe suta de grame.
Este bogată în antioxidanți și fibre care ajută la reducerea colesterolului din sânge, previn obezitatea și constipația. Studiile cercetătorilor britanici au arătat că păstârnacul are calități antiinflamatorii, antifungice și anticancerigene, oferind protecție împotriva cancerului de colon sau a leucemiei.
Mai mult, acest „morcov alb” mustește de vitamina C, dar și de acid folic, vitamina B6, K sau E. Nu lipsesc din ecuație nici fierul, calciul, potasiul și fosforul. De altfel, potasiul contribuie la sănătatea inimii, contracarând efectele excesului de sodium.
Nu știi cum să îl gătești. Iată o rețetă dietetică:
Supă de păstârnac (4-5 porții)
Doi cartofi potriviți sau un singur cartof mare, patru-cinci rădăcini mari de păstârnac, un dovlecel mic, un sfert de varza albă, două cepe, un cățel de usturoi, sare, piper, o nucă de unt, o cană mică de lapte, două linguri de ulei, o linguriță de mărar verde tocat mărunt. Legumele se curăță, iar ceapa tocată și usturoiul se călesc ușor într-o lingură de ulei. Peste acest amestec se vor adăuga păstârnacul tăiat felii, varza fideluță și dovlecelul bucăți. Totul se va lăsa la înăbușit circa 10 minute, înainte de a se turna 1,5 litri de apă. Când amestecul clocotește, se vor pune cartofii tăiați în bucăți. După 20 de minute se va trece totul prin blender, alături de unt, lapte și mărar.
sursa: www.doctorulzilei.ro