Tabagismul maternal contribuie la întârzierea dezvoltării intrauterine a fătului. Fumul de ţigară contribuie, prin monoxidul de carbon (CO), la reducerea aportului de oxigen, ceea ce determină o încetinere a dezvoltării fătului, a organelor acestuia, în special a organelor de reproducere.
Tabagismul maternal contribuie la întârzierea dezvoltării intrauterine a fătului. În ultimele două decenii, în medie, numărul spermatozoizilor dintr-un mililitru de spermă a scăzut de la 80 de milioane la 60 de milioane, în prezent. Pornind de la această realitate, la Congresul european al reproducerii umane şi embriologiei de la Londra, specialiştii participanţi au formulat mai multe explicaţii.
Una dintre acestea se referă la efectele dezastruoase ale fumatului în cazul femeii însărcinate. Astfel, fumul de ţigară contribuie, prin monoxidul de carbon (CO), la reducerea aportului de oxigen, ceea ce determină o încetinere a dezvoltării fătului, a organelor acestuia, în special a organelor de reproducere. Cercetările de durată au demonstrat că bebeluşii aduşi pe lume de mame fumătoare au sub greutatea normală la naştere.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii australieni au efectuat o anchetă pe termen lung: 2.900 de femei însărcinate au fost chestionate asupra stilului lor de viaţă, au fost consultate în timpul sarcinii. Apoi, până la vârsta de 20-22 ani, periodic a fost analizată spermograma băieţilor născuţi de acestea. 423 de tineri au beneficiat până la maturitate de un bilanţ complet constând în măsurarea volumului testicular, analiza cantităţii şi mobilităţii spermatozoizilor.
sursa: realitatea.net