Minivacanța de Paște, care anul acesta este legată de cea de 1 Mai, vine cu prețuri mai mari pentru turiști, indiferent de zona aleasă. Cu toate acestea, cel puțin în unele zone, pentru a avea turiști, operatorii de turism au încheiat contracte pentru perioada respectivă chiar și la același preț cu prețurile practicate în restul perioadelor. În alte zone, însă, cum ar fi litoralul sau Maramureșul, de exemplu, prețurile în perioada minivacanței au crescut și de trei ori.
Între 1 și 6 mai 2024, unii angajați se bucură de o minivacanță prelungită. Anul acesta sărbătoarea de 1 Mai se leagă cu liberele legale cu ocazia Paștelui ortodox, adică 3 mai, Vinerea Mare și 6 mai, a doua zi de Paște. În total turiștii au la dispoziție o săptămână de relaxare.
Dacă mulți aleg să-și petreacă sărbătorile în familie, sunt alții, nu puțini la număr, pentru care este o ocazie ideală de a mai pleca puțin de acasă și a petrece cu familia sau prietenii departe de orașul în care locuiesc.
Astfel, în Maramureș, o destinație deja celebră pentru petrecerea sărbătorilor Pascale, prețurile pleacă de la 500 de lei pe zi, în regim all-inclusive pentru o persoană, la una din pensiunile de trei margarete aflate în această zonă. Astfel, o familie cu un copil, pe lângă drum, ar trebui să scoată din buzunar, pentru 5 nopți de cazare, minim 5.000 de lei (în cazul în care copilul este mic și are reducere sau gratuitate), dacă dorește să petreacă aproape toată vacanța aici.
Specificul zonei Maramureșului este că nu prea există oferte doar de cazare, fără masă, astfel că turiștii scot din buzunare și mesele la aceeași gazdă.
Pe Valea Prahovei, prețurile sunt ceva mai mici, pleacă de la 2.100 de lei, pentru 3 nopți de cazare, pentru doi adulți și un copil, însă doar cu mic dejun inclus. Pentru mesele celelalte și masa festivă de Paște, se achită suplimentar.
Citește și: Cât costă vacanța de Paște pe Valea Prahovei. Oferta include cină festivă, muzică live și acces gratuit la spa
În mare, pe Valea Prahovei, există posibilitatea de a rezerva doar cu cazare. Astfel, prețurile pleacă de la 1.200 de lei pentru o cameră dublă într-o vilă și poate ajunge și la 3.700 de lei la un hotel de patru stele.
Dacă se optează și pentru mese, prețul crește considerabil. „Prețurile nu sunt pentru românii de rând, care muncesc cinstit”, spune Marian, un tânăr de 29 de ani din Plopeni. Acesta este hotărât ca, de Paște, să petreacă acasă, pentru a salva bani „pentru concediul din vară”.
Potrivit unor agenții de turism, Paștele 2024 în Delta Dunării a fost vândut, early booking (pentru pachete achitate până la jumătatea lunii martie) și cu 800 de lei camera, pentru 3 nopți, la o pensiune modestă, dar au avut și sejururi de 1.600 de lei camera, tot pentru 3 nopți, la hoteluri de trei stele. Aceste pachete aveau inclusă doar cazarea.
Pe Valea Doftanei, proprietarii de pensiuni spun că au încheiat contracte pentru perioada minivacanței de Paște încă de la începutul anului. Pentru a fi siguri că nu rămân cu unitățile de cazare goale în această perioadă, au scos la vânzare, pentru Paște, la același preț cu care închiriază și în restul perioadelor. Concret, o cameră dublă, doar cazare, a plecat de la 300 de lei pe noapte. La acest preț se adaugă mesele. „Practic mesele dublează prețul cazării”, spune unul dintre proprietarii de pensiuni de pe Valea Doftanei.
Petrecerea acestei minivacanțe într-un alt cadru decât cel al casei implică, evident, costuri ridicate și în acest an cu toate că, operatorii din turism susțin că este din ce în ce mai greu pe an ce trece.