Un produs expirat, de exemplu un mezel, se știe că este un pericol pentru sănătate. Dar ce înseamnă mai exact un produs expirat? Maria și Marius Verdeși de la Zimbria, din Piața Artizante din Păulești, explică despre specialitățile tradiționale Zimbria şi care este situația privind consumul de produse proaspete, dar şi cum să recunoaştem un produs care chiar a expirat.
De câte ori nu ne-am uitat, la o pastramă, de exemplu, care pare mai uscată decât alta și parcă a scăzut și în dimensiune, deși ambele produse au aceeași denumire? Conform legii, comerciantul trebuie să afișeze termenul de valabilitate pentru orice produs scos la vânzare, dar cu mezelurile tradiționale lucrurile stau puțin altfel…
Cei care au, sau au avut, bunici la țară știu că mezelurile produse de aceștia țineau luni de zile. Toată lumea le „eticheta” după miros, aspect și, mai apoi, după gust. O pastramă afumată, de exemplu, este mai „apoasă” în primele zile după fabricare, apoi începe procesul natural de deshidratare. Practic, aceasta nu expiră, ci doar pierde din apă. Potrivit legii însă, se apropie de termenul de expirare. Se mai poate consuma sau nu?
De ce termenul de valabilitate nu este întotdeauna „valabil”
Pentru a putea lua în calcul acest termen de valabilitate produsul, de exemplu mezelul, trebuie păstrat în anumite condiții de temperatură, de umiditate, etc. Dacă nu sunt respectate aceste condiții obligatorii, degeaba termenul inscripționat arată perfect valabil, pentru că mezelul poate deveni toxic.
La polul opus se situează un produs ținut în permanență în condiții optime. Acesta poate fi mai „valabil” decât unul fabricat mai recent, ba chiar, în unele cazuri, poate fi mai de calitate. Odată ce începe procesul de deshidratare, practic toate aromele se concentrează rezultând astfel un nou produs: mai gustos, mai aromat, mai îmbietor.
„Eu, personal, îl iau acasă și îl mănânc împreună cu copiii mei”, spune cu sinceritate Marius Verdeși despre pastrama de mangaliță care se apropie de termenul de expirare. O astfel de pastramă, precum cea a bunicilor noștri, odată cu trecerea timpului devine o „pastramă uscată”, adică mult mai concentrată și mult mai aromată.
Cum recunoști un produs expirat, indiferent de ce „scrie pe etichetă”
„În primul rând mirosul”, dezvăluie proprietarul Zimbria, producătorul de mezeluri din Piața Artizante din Păulești. „Dacă are un miros frumos, un miros plăcut, îmbietor, deja 90 și ceva la sută din situație am rezolvat-o”, spune Marius Verdeși. „Adică organoleptic vorbind”, adaugă Maria pe un ton amuzat.
Un alt aspect care trebuie verificat este aspectul. „Trebuie să aibă o culoare care să te îmbie să deguști produsul respectiv, nu să fie maroniu închis, oxidat (…)”, adaugă Marius, în timp ce studiază o bucată de pastramă care mai are două zile termen de valabilitate.
Dacă cele două prime etape „de verificare” au fost trecute, urmează degustarea propriu-zisă a produsului. În cazul unei pastrame se observă foarte ușor diferența. Produsul care se apropie de termen este un cu totul alt produs față de cel proaspăt, care este mai apos și pare mai mare ca volum.
Dar cel mai „vechi” nu este deloc mai slab calitativ, ba dimpotrivă, „este net superior”, în opinia Mariei Verdeși, care, evident, îl preferă pe cel mai „vechi”. „Cel proaspăt are doar mai multă apă moleculară”, dezvăluie proprietarul Zimbria.
„Acest produs (pastrama de mangaliță care se apropie de termenul de expirare – n.r.), este un produs extraordinar care ar avea termen de aici încolo, dacă l-am pune în vid, poate trei luni, poate șase luni… (…) Nu aruncăm întotdeauna un produs pentru că este în ziua expirării!”, este de părere Marius Verdeși, proprietarul Zimbria din Piața Artizante.
VIDEO