- Publicitate -

Ştiai că… Şi produsele proaspete pot avea un termen mai lung de consum? Explicația proprietarilor Zimbria din Piața Artizante

Data:

Un produs expirat, de exemplu un mezel, se știe că este un pericol pentru sănătate. Dar ce înseamnă mai exact un produs expirat? Maria și Marius Verdeși de la Zimbria, din Piața Artizante din Păulești, explică despre specialitățile tradiționale Zimbria şi care este situația privind consumul de produse proaspete, dar şi cum să recunoaştem un produs care chiar a expirat.

- Publicitate -

De câte ori nu ne-am uitat, la o pastramă, de exemplu, care pare mai uscată decât alta și parcă a scăzut și în dimensiune, deși ambele produse au aceeași denumire? Conform legii, comerciantul trebuie să afișeze termenul de valabilitate pentru orice produs scos la vânzare, dar cu mezelurile tradiționale lucrurile stau puțin altfel…

Cei care au, sau au avut, bunici la țară știu că mezelurile produse de aceștia țineau luni de zile. Toată lumea le „eticheta” după miros, aspect și, mai apoi, după gust. O pastramă afumată, de exemplu, este mai „apoasă” în primele zile după fabricare, apoi începe procesul natural de deshidratare. Practic, aceasta nu expiră, ci doar pierde din apă. Potrivit legii însă, se apropie de termenul de expirare. Se mai poate consuma sau nu?

De ce termenul de valabilitate nu este întotdeauna „valabil”

Pentru a putea lua în calcul acest termen de valabilitate produsul, de exemplu mezelul, trebuie păstrat în anumite condiții de temperatură, de umiditate, etc. Dacă nu sunt respectate aceste condiții obligatorii, degeaba termenul inscripționat arată perfect valabil, pentru că mezelul poate deveni toxic.

- Publicitate -

La polul opus se situează un produs ținut în permanență în condiții optime. Acesta poate fi mai „valabil” decât unul fabricat mai recent, ba chiar, în unele cazuri, poate fi mai de calitate. Odată ce începe procesul de deshidratare, practic toate aromele se concentrează rezultând astfel un nou produs: mai gustos, mai aromat, mai îmbietor.

„Eu, personal, îl iau acasă și îl mănânc împreună cu copiii mei”, spune cu sinceritate Marius Verdeși despre pastrama de mangaliță care se apropie de termenul de expirare. O astfel de pastramă, precum cea a bunicilor noștri, odată cu trecerea timpului devine o „pastramă uscată”, adică mult mai concentrată și mult mai aromată.

Cum recunoști un produs expirat, indiferent de ce „scrie pe etichetă”

„În primul rând mirosul”, dezvăluie proprietarul Zimbria, producătorul de mezeluri din Piața Artizante din Păulești. „Dacă are un miros frumos, un miros plăcut, îmbietor, deja 90 și ceva la sută din situație am rezolvat-o”, spune Marius Verdeși. „Adică organoleptic vorbind”, adaugă Maria pe un ton amuzat.

- Publicitate -

Un alt aspect care trebuie verificat este aspectul. „Trebuie să aibă o culoare care să te îmbie să deguști produsul respectiv, nu să fie maroniu închis, oxidat (…)”, adaugă Marius, în timp ce studiază o bucată de pastramă care mai are două zile termen de valabilitate.

Dacă cele două prime etape „de verificare” au fost trecute, urmează degustarea propriu-zisă a produsului. În cazul unei pastrame se observă foarte ușor diferența. Produsul care se apropie de termen este un cu totul alt produs față de cel proaspăt, care este mai apos și pare mai mare ca volum.

Dar cel mai „vechi” nu este deloc mai slab calitativ, ba dimpotrivă, „este net superior”, în opinia Mariei Verdeși, care, evident, îl preferă pe cel mai „vechi”. „Cel proaspăt are doar mai multă apă moleculară”, dezvăluie proprietarul Zimbria.

- Publicitate -

„Acest produs (pastrama de mangaliță care se apropie de termenul de expirare – n.r.), este un produs extraordinar care ar avea termen de aici încolo, dacă l-am pune în vid, poate trei luni, poate șase luni… (…) Nu aruncăm întotdeauna un produs pentru că este în ziua expirării!”, este de părere Marius Verdeși, proprietarul Zimbria din Piața Artizante.

VIDEO

Provocarea Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai un pont care se poate transforma într-o știre? Trimite pe WhatsApp la 0785 075 112

Vreți să aflați cele mai noi știri din Prahova? Abonați-vă la Google News

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău

- Publicitate -

Distribuie articolul:

Exclusiv

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...

SGU a început operațiunea de demolare a garajelor ilegale din Ploiești [FOTO-VIDEO]

Angajații SGU Ploiești demolează astăzi mai multe garaje construite...

Abonează-te la newsletter

- Publicitate -

Știri noi

- Publicitate -

Informații utile

Vrei să-ți cumperi o locuință? Ce criterii trebuie să iei în considerare (II)

Continuăm proiectul ”Casa Nouă”, cu scopul de a vă...

O familie din Prahova, a cărei casă a fost mistuită de flăcări, primește ajutor de la antreprenori

În urmă cu câteva săptămâni, o familie din satul...

Întreruperi de energie electrică în Prahova în perioada 22-26 aprilie. Localitățile afectate

Distribuție Energie Electrică România - Sucursala Ploiești anunță întreruperea...

Medicul Alin Scarlat: Sedentarismul și obezitatea influențează longevitatea

Observatorul Prahovean publică o serie de articole, extrase din...
- Publicitate -

Emisiuni
Observatorul Prahovean

Arhitectul Răzvan Enescu: ”Andrei Volosevici ne-a mințit în 2020”

Arhitectul Răzvan Enescu, a acordat un interviu lui Bogdan...

De ce e importantă conducerea defensivă într-un trafic agresiv? Sfaturile expertului Silviu Toma [VIDEO]

Silviu Toma face o analiză pertinentă a stilului de condus al românilor.
- Publicitate -

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Accident în Ploiești. Un șofer de 27 de ani a ajuns la spital

Un accident rutier s-a produs, miercuri seară, la intersecția...

Imagini spectaculoase cu cel mai nou bloc din centrul Ploieștiului

Apartamentele imobilului Bucegi 12 din centrul Ploieștiului încep să...
- Publicitate -