Rețeta de mămăligă românească, cea pe o mâncam la țară, la bunici, pare că s-a pierdut demult în tumultul vieții grăbite de zi cu zi. Pentru acea mămăligă, cea cu gustul copilăriei, este nevoie de timp, de răbdare și, mai ales de multă atenție.
Mămăliga aceea vârtoasă, pe care bunica o scotea afară fierbinte pe masa din curte și o tăia cu ața, în ziua de azi a fost înlocuită cu mămăliga rapidă din mălai grisat, care este gata „în 3 minute”, cum se laudă producătorii de mălai. Și cu toții am observat că, deși se numește tot „mămăligă”, nu are gustul de odinioară.
Cum facem totuși, în ziua de astăzi, o mămăligă adevărată? Pentru că da, se poate… Secretul ni-l dezvăluie Dan Neagu, chef escoffier la Restaurant Bulevard din Ploiești.
Ceea ce trebuie să știți înainte să vă apucați de treabă este faptul că aveți nevoie de cel mai important ingredient: Timpul! Dacă o mămăligă modernă e gata în 3-5 minute, pentru mămăliga aceea ca la bunica la țară aveți nevoie de cel puțin 30-40 de minute. Și mai aveți nevoie de un tuci, pentru că doar acesta asigură o coacere uniformă a produsului final.
Și încă ceva… la finalul rețetei VIDEO veți vedea ce recomandă Dan Neagu să faceți, după ce ați scos mămăliga din tuci, pentru a obține un gust cu adevărat autentic. 😉
Ingrediente pentru mămăligă românescă – 10 porții
MĂLAI (cernut) superior sau extra 800 gr
APĂ 2,5 litri
SARE 30 gr
ULEI de floarea soarelui 100ml
Pregătire 5 min
Preparare 30- 40 min
Vezi rețeta VIDEO aici:
Cum ți se pare subiectul?