Rețeta de Thor Hammer și cea de Ceafă de vită gătite la smoker se bucură de un mare succes în ultima perioadă, mai ales de când lumea a aflat că stilul de gătit lent (slow cooking) este unul dintre cele mai sănătoase.
„Smokerul” afumă și coace la temeraturi joase, astfel incât carnea se gătește lent păstrând sucurile și aromele intacte. Dacă vrei însă să prepari aceste rețete afară în această perioadă ai, cel mai probabil, nevoie de o cană de vin fiert lângă tine pentru că principala problemă a acestor rețete este timpul extrem de lung de care au nevoie pentru a fi gătite corect.
Ce este thor hammerul? Este o taietura in forma de “ciocan”, cu multe tendoane dar aromată, deosebit de suculentă, cărnoasă, puternic marmorată, ce provine din partea de mijloc al piciorului. Numele (varianta englezo-americană) ii vine de la forma acesteia. Este o bucata impunatoare de carne (2-3,5 kg), cu un impact vizual incredibil iar gustul este potențat de aroma intensă și textura untoasă și suculentă.
Ceafa de vită este bucata de carne provenită din partea anterioară a carcasei, ce include musculatura din regiunea cervicală. Este carne macră frumos marmorată de un roșu-rubiniu, cu mici ochiuri de grăsime. Aceasta potențează gustul deosebit al preparatelor culinare atunci când este folosită ceafa de vită. Este o piesă indragită de toți cei care iubesc carnea de vită.
Pentru a găti aceste două preparate aveți nevoie de nu mai puțin de 10 ore la dispoziție, dar rezultatul merită cu siguranță, spun cei de la Restaurant Bulevard Ploiești.
Ingrediente pentru thor hammer și ceafă de vită la smoker
THOR HAMMER (rasol de vită) – 3kg, 2buc
CEAFĂ de vită – 7kg, 1 buc
ULEI de floare soarelui – 300ml
BOIA DULCE – 0.5 kg
BOIA IUTE – 0.25 kg
BOIA AFUMATĂ – 0.25 kg
ROZMARIN măcinat – 100gr
PIPER SFĂRÂMAT – 50gr
SARE – 50gr
USTUROI pudră – 30gr
JIU gras de friptură pentru hidratare
Pregătire: 10 min
Asezonare: 10 min
Afumare la cald: 4 ore
Coacere la temperatură joasă: 6 – 8 ore
Iată rețeta VIDEO aici: