Dacă este weekend, avem o nouă întâlnire cu Dan Neagu, chef Escoffier la Restaurant Bulevard Ploiești, și o nouă rețetă prezentată în deja consacratul vlog Culinaria.
Dan Neagu: Tocana pare a fi mâncarea noastră de ”zâmbet de satisfacție”, de bucurie, de încântare a papilelor gustative, mâncarea tuturor. Regăsim tocana dintr-un colț în altul al țării. Oriunde ne-am opri, miroase a tocană și este, probabil, unul dintre cele mai răspândite preparate din bucătăria românească.
Gospodinele o făceau și vara și iarna, și la prânz, și la cină, și chiar în zile de sărbătoare.
Treptat, într-o ‘’bucătărie’’ aflată în tranziție, cu multe ‘’împrumuturi‘’ culinare din occident, tocana și-a pierdut locul în topul sortimentelor cel mai des preparate, dar a câștigat unul fruntaș, în rândul preferințelor nostalgicilor. Și asta pentru că, orice ai mânca și oricât de sofisticat ar fi, n-are mireasma și gustul copilăriei, al tocănițelor preparate pe sobă, la foc de lemne, de mama, bunica sau străbunica.
Gătim astăzi împreună Tocana ‘’Rarisimo’’, la ceaun. Am denumit-o astfel, inspirat de locul în care o preparăm, Grădina noastră Rarisimo, de gustul pe care l-am ‘’păstrat’’ de-a lungul anilor, dar și de amintirea faptului că multe dintre cele mai bune mâncăruri din vremea copilăriei erau aromatizate vreme îndelungată în ceaun.
Ingredientele și etapele preparării în vlogul următor:
Cum ți se pare subiectul?