- Publicitate -

24 Iunie Ziua Iei: Expoziție de ii la Palatul Culturii din Ploiești

Astăzi este 24 iunie 2023, ziua în care, de 10 ani încoace, constant și continuu, românii sărbătoresc Ziua Universală a Iei. Azi ziua este marcată printr-o serie de evenimente pentru a marca unul dintre cele mai importante simboluri ale tradiției românești: ia, cămașa cu altiță.

- Publicitate -

În spațiul expozițional Arcade, aflat la etajul Palatului Culturii din Ploiești, este amenajată o expoziție cu caracter permanent, care are ca temă portul popular tradițional. În cadrul acestei expoziții, vizitatorii pot vedea costume din zonele limitrofe ale județului Prahova, cum ar fi cele din zona Buzăului, din zona Muscelului, din zona Dâmboviței, precum și din Țara Făgărașului și zona Branului.

Din toate aceste zone, în portul popular din Prahova se regăsesc puternice influențe.

În afară de expoziția permanentă, formată din cinci costume populare, până pe 30 iunie, în cadrul proiectului „10 pentru ie”, toți ploieștenii, și nu numai ei, au ocazia de a vizita expoziția de port popular extinsă cu încă cinci costume populare din zona Prahovei, mai exact al Brezei, pentru că aceasta este zona prahoveană cu cea mai puternică tradiție în realizarea costumelor naționale.

Deși toate zonele limitrofe și-au pus amprenta în costumul prahovean, în portul popular al zonei Breaza se regăsesc cel ami puternic influențele celui din zona Branului pentru că „Băcița Breaza, atunci când a ajuns la Breaza, purta costumul de Bran, deoarece ea din zona Branului venea purtând costumul popular, în timpul procesului de transhumanță”, explică similaritățile Ștefania Ungureanu, expert în cercetarea folclorică în cadrul Centrului Județean de Cultură Prahova, cea care ne-a prezentat expoziția și care ne-a dat multe detalii legate de ie și de simbolurile acesteia.

Costumul popular este mesagerul identității noastre culturale și naționale

Pe 1 decembrie 2022, ia a fost înscrisă pe lista elementelor de patrimoniu cultural UNESCO, ceea ce pentru România reprezintă o mare victorie, deoarece există acum protecția împotriva replicării acesteia. În plus, odată cu înscrierea la UNESCO, a fost recunoscută la nivel internațional valoarea inestimabilă a bluzei tradiționale românești.

Odată cu recunoașterea la nivel mondial a iei, trecutul, în care valoarea acestui element de folclor a fost dat uitării, poate fi șters și putem începe un nou capitol al istoriei noastre, un capitol în care sunt readuse la lumină elementele de identitate națională.

- Publicitate -

Ștefania Ungureanu consideră că, imediat după căderea comunismului, valorile tradiționale au început să fie date uitării deoarece lumea asocia aceste valori, aceste elemente, cu perioada comunistă.

„Cam odată cu aderarea României la Uniunea Europeană s-a trezit brusc în noi spiritul acesta naționalist, dorința de a promova ce-i vechi, ce-i autentic, ce-i al nostru…”, mai spune Ștefania Ungureanu.

Citește și: De 1 Decembrie ne reîntoarcem la tradiții purtând o ie lucrată manual cu suflet de român

Un alt moment important în istoria iei a fost în anul 2012 când Andreea Tănăsescu, o româncă, a creat comunitatea online „La blouse Roumanie” pe Facebook, comunitate care a creat și inițiat Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie 2013, deci în urmă cu fix 10 ani de zile.

- Publicitate -

Acesta a fost și motivul pentru care numărul 10 stă la baza manifestărilor legate de bluza românească tradițională, manifestări pe care Centrul Județean de Cultură Prahova le-a realizat și le-a susținut în parteneriat cu Loredana Marin, influencer local și Anda Mănescu, creatoare de modă.

„Nu întâmplător a fost aleasă ca dată ziua de 24 iunie, ci pentru că la această dată sărbătorim și Sânzienele, despre care se spune că erau făpturi mistice, magice, cu puteri supranaturale, că cerurile se deschideau pentru ele..”, mai spune expertul folcloric.

Ea mai consideră că Andreea Tănăsescu, prin proiectul ei, a reușit să creeze un adevărat „fenomen”. „Vorbim de 10 ani în care ia a fost celebrată constant și continuu pe data de 24 iunie”.

- Publicitate -

Breaza este astăzi centrul manifestărilor pentru a celebra Ziua Universală a Iei

Cele zece acțiuni dedicate Zilei Iei au început pe 14 iunie la Breaza și se vor încheia astăzi, 24 iunie, tot la Breaza. Cele zece zile au cuprins acțiuni diverse, printre care și o prezentare de modă care a avut ca scop apropierea tinerei generații de tradiție.

Astfel, copii de 10 ani au defilat pe un podium, îmbrăcați în blugi și ie. În acest fel s-a încercat apropierea generației tinere de valorile tradiționale, împletind noul (blugii) cu vechiul (ia) și rezultând astfel un posibil trend pentru noua generație.

Prin toate acțiunile desfășurate în ultima vreme, Centrul Județean de Cultură Prahova își propune în primul rând să atragă tinerii spre „partea aceasta frumoasă, a trecutului, a tradițiilor, a valorilor cu care am fost crescuți de către bunicii noștri”, mai spune Ștefania Ungureanu. Are impresia că generația copiilor născuți după 2010 se îndepărtează într-un fel de valori, de tradiții, că sunt mult prea orientați spre nou, spre tehnologie. „E datoria noastră să facem ceva pentru ei, să-i apropiem…”, mai consideră ea.

- Publicitate -

În ceea ce privește ziua de astăzi, cei prezenți în Breaza vor putea asista la diverse evenimente dedicate acestei zile, iar toți cei dornici vor putea participa la ateliere dedicate meșteșugului realizării bluzei românești tradiționale și vor putea descifra tainele cusutului cămășii cu altiță.

Pentru cei care vor rămâne în Ploiești și care vor dori totuși să facă ceva special de ziua Universală a Iei, aceștia pot merge la etajul al doilea al Palatului Culturii, în zona expozițională Arcade, unde vor putea admira zece costume tradiționale autentice, cinci făcând parte din expoziția permanentă și cinci expuse temporar, până pe 30 iunie, acestea reprezentând portul tradițional prahovean și făcând parte din colecția personală privată a creatoarei de modă Anda Mănescu.

Pentru Prahova cea mai importantă este ia de Breaza

„Ia de Breaza se diferențiază de alte cusături prin încrețul de la gât. Ai impresia că este un elastic, dar, de fapt, este o cusătură pe care doar brezencele știu să o realizeze, și și acestea sunt foarte puține. La cooperativa „Arta casnică” era ca o bătălie să afle fiecare femeie cum anume se face acest încreț de la gât”, povestește Ștefania Ungureanu despre elementele distinctive ale iei de Breaza.

- Publicitate -

Experții cercetători de la Centrul Județean de Cultură Prahova încearcă acum să afle exact cum se realizează acest încreț specific zonei noastre.

În ceea ce privește iile, Ștefania Ungureanu dezvăluie faptul că există ii de patrimoniu, cum sunt cele expuse în vitrinele de pe holurile Palatului Culturii, și care trebuie păstrate și conservate. Acestea sunt ii de o mare valoare, sunt adevărate piese de muzeu.

De asemenea, mai există iile noi, lucrate manual, cu multă muncă, și care sunt bluze tradiționale care pot fi achiziționate și purtate cu mândrie de oricine.

Acestea fiind zise, astăzi, de Ziua Universală a Iei, purtați o ie autentică pentru a sărbători acest moment sau, dacă nu una autentică, măcar o bluză tip ie, cu mânecă scurtă, lucrată manual, dar încărcată cu simbolurile străvechi ale poporului român.

Sondaj Observatorul Prahovean

Ai ceva de spus despre articol? Lasă un comentariu aici

Comentariul tău
Numele tău

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

- Publicitate -

Articole asemănătoare

VIDEO – Șofer căutat, după ce a avariat grav o mașină în Ploiești și a fugit. Imaginile cu autorul au fost surprinse de camere...

Accidentul s-a produs în noaptea de luni spre marți, în cartierul Bariera București, în apropiere de Timken. Când a coborât să plece la muncă,...

Mașini scoase la vânzare de ANAF în Ploiești și în țară, de la 225 de euro, dar și de lux

ANAF scoate la vânzare mai multe autoturisme în perioada următoare. Vorbim de modele mai vechi, care au prețuri de câteva sute de euro, dar...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Ultimele știri

VIDEO – Șofer căutat, după ce a avariat grav o mașină în Ploiești și a fugit. Imaginile cu autorul au fost surprinse de camere...

Accidentul s-a produs în noaptea de luni spre marți, în cartierul Bariera București, în apropiere de Timken. Când a coborât să plece la muncă,...

Mașini scoase la vânzare de ANAF în Ploiești și în țară, de la 225 de euro, dar și de lux

ANAF scoate la vânzare mai multe autoturisme în perioada următoare. Vorbim de modele mai vechi, care au prețuri de câteva sute de euro, dar...

Cum (nu) se lucrează pe Bulevardul Castanilor, în timp ce șoferii pierd timp prețios în blocaje rutiere [FOTO-VIDEO]

Au trecut două zile de când circulația rutieră a fost închisă pe un tronson important din Bulevardul Castanilor pentru lucrări de modernizare. Măsura a provocat,...

Dacă nici ăsta nu e circ… Proiectul măsurilor fiscale trage 20 de miliarde de la privați și maxim 3 miliarde de la stat

Este greu de analizat cu atenție proiectul măsurilor fiscal-bugetare pe care guvernul intenționează să-și asume răspunderea, iar greutatea vine nu din nepricepere, din neînțelegerea...

Sunteți de acord cu introducerea uniformei în școli și licee? Sondaj Observatorul Prahovean

Articolul publicat astăzi de Observatorul Prahovean cu privire la introducerea într-o școală din Ploiești a uniformei a declanșat o dezbatere aprinsă în spațiul public. Un...
Emisiuni
- Publicitate -

Cine concertează la “Sărbătoarea Vinului”, cel mai așteptat eveniment din Valea Călăgurească

Primăria Valea Călugărească păstrează tradiția și va organiza cel mai important eveniment al localității, “Sărbătoarea Vinului”, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie. Anul acesta,...

Razie a Poliției Rutiere în centrul Ploieștiului. Ce șoferi sunt vizați [VIDEO]

Miercuri după-amiază, în centrul Ploieștiului, are loc o amplă razie a Poliției în cadrul campaniei ”Fără decedați în accidente rutiere”. Sunt vizați în primul rând...

Ploieșteni, știți cât veți plăti pentru apa caldă? Cum au răspuns cititorii la sondajul Observatorul Prahovean

De la 1 septembrie, ploieștenii care locuiesc la bloc și sunt racordați la rețeaua de termoficare plătesc apa caldă la un preț nesubvenționat. În ciuda...

Focar de infecție în zona centrală a Ploieștiului, în spatele stației Coreco-Hale [FOTO]

În centrul Ploieștiului, la doi pași de sediul Primăriei Ploiești, a apărut un adevărat focar de infecție în curtea unei case părăsite. Situată în spatele...

Noaptea Cercetătorilor Europeni, la Ploiești. Pasionații de știință, invitați să studieze la microscop flori de mină și plante

Noaptea Cercetătorilor Europeni va avea loc, pe 29 septembrie, la Muzeul Județean de Științele Naturii din Ploiești. Tainele ascunse ale cercetării este, de departe,...
Emisiuni