Finalul de săptămână ne prilejuiește o nouă întâlnire cu Dan Neagu, sufletul Restaurantului Bulevard din Ploiești și colaboratorul nostru la Culinaria.
Și dacă tot suntem în Postul Paștelui, pentru a împăca pe toată lumea, venim cu rețeta unui preparat pe care nu greșim dacă îl încadrăm la categoria delicatese. Totul ține de finețea produsului final, iar pentru asta avem nevoie de o rețetă adevărată, nu e un compromis pe care să îl numim humus 🙂
Dan Neagu, chef Escoffier: ”Humusul, căci aceasta eeste rețeta pe care vreau să o prezint, este un preparat a cărui origine se pierde în istorie. De aceea este sunt și foarte interesante informațiile legate de el. Termenul vine din limba arabă și înseamnă năut, oleaginoasa pe care se bazează rețeta.
Eu am ales să prepar rețeta clasică de humus, cea care conține pe lângă năut fiert și pastă de tahini (vorbesc mai jos despre ea), ulei de măsline, lămâie, usturoi și chimion. Se face repede, nu necesită cine știe ce tehnici de gătire și este foarte gustoasă. Singura condiție, aș spune, este calitatea ingredientelor.
Așadar rețeta orientală de humus clasic – 4 porții
Năut 225gr
Pastă de susan (TAHINI) 100gr
Ulei de măsline 100ml
Apă de la fierbere sau apă rece 150ml
Usturoi 10gr
Suc de lămâie 5ml
Chimion 3gr
Sare 1gr
Piper 2gr
Cam astea sunt cele clasice, însă humusul este un preparat versatil ce permite o multitudine de variații, funcție de zona în care se prepară, dorința bucătarului sau inspirația de moment. Eu am îmbogățit savoarea acestei gustări cu
Turmeric 3gr
Ceapă caramelizată 3gr
Ardei iute 5gr
Merge excelent cu ceva castraveți proaspeți sau în oțet, gogoșari în oțet sau
Roșii concassè 100gr sau nelipsita salată libaneză – tabouleh.
Pentru servire folosiți – lipie sau pâine prăjită
100 de grame de Humus conțin:
- 177 de calorii
- 4,9 proteine
- 8,6 lipide
- 20,1 carbohidrați
- 4 fibre
Vă invităm să vizionați în vlogul nostru și etapele preparării! Poftă bună!
Cum ți se pare subiectul?