Cenaclul ARCADE Titus Drăghicescu din Ploiești reunește artiști neprofesioniști din întreaga țară. Despre povestea acestui grup de oameni talentați, au fost de acord să ne spună mai multe Claudiu Dosaru, manager al Centrului Județean de Cultură Prahova și Adrian Zagorodnei, coordonatorul cenaclului.
O zi frumoasă de martie și o discuție relaxată într-unul din birourile Palatului Culturii…
Cenaclul de arte plastice „Arcade” a fost înființat în 1996 de profesorul și artistul Ioan Titus Drăghicescu și reunește artiști plastici neprofesioniști atât din Ploiești și județul Prahova, cât și din țară.
Din cenaclu fac parte creatori de artă plastică de toate vârstele, cu o pregătire profesională diversă, având cu toții în comun dragostea pentru artă și frumos.
Deși cel care i-a pus bazele a decedat în 2021, „Titus Drăghicescu a rămas în continuare sufletul cenaclului. Ne veghează în continuare de undeva, de acolo, de sus”, spune Adrian Zagorodnei, cel care coordonează Cenaclul ARCADE din 2017.
Activitatea cenaclului a început în 1996, cu un grup de copii talentați, elevi ai Colegiului de Artă Carmen Sylva.

Caracteristica de bază a cenaclului este că reunește artiști amatori, nu profesioniști, iar, în ultima vreme, a adunat oameni pasionați de artă și de frumos, fără studii în domeniu. „Să nu se creeze confuzie între Uniunea Artiștilor Plastici și Cenaclul ARCADE”, ține să precizeze Claudiu Dosaru, managerul Centrului de Cultură.
Și nu, nu se creează, pentru că membrii Cenaclului ARCADE sunt uniți doar de pasiunea pentru artă și frumos, fără studii în domeniu. Cel mai tânăr membru al cenaclului este o membră, elevă în clasa a opta, care va susține în această vară examenul de Evaluare Națională, iar cel mai în vârstă are 83 de ani.
În ceea ce privește profesiile sau ocupațiile acestor membri, sunt dintre cele mai diverse, medici, ingineri sau… pensionari care, odată cu retragerea din activitatea profesională, au timp să-și cultive această pasiune. Un exemplu în acest sens este Lucia Boulescu, membră a cenaclului ARCADE, fostă ingineră care studiază în prezent pictura la Școala Populară de Arte.
Citește și: Expoziție de grafică și acuarelă la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” din Ploiești
Cel mai vârstnic membru este domnul Ion Ioniță. La 83 de ani acesta realizează tablouri din paie. „Face colaje din paie: diverse clădiri, monumente, biserici, mânăstiri… Sunt foarte frumoase!”, spune Claudiu Dosaru.
În prezent Cenaclul nu are un sediu, membrii săi își expun lucrările în Rotonda Bibliotecii Nicolae Iorga. Și, cu toate acestea, reușesc să aibă cam două vernisaje lunar, expoziții de pictură, grafică și diverse alte tehnici.
Cenaclul nu are nici formă juridică, este pur și simplu un grup de colaboratori ai Centrului Județean de Cultură Prahova și ai Bibliotecii Județene Nicolae Iorga.

Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene, și Claudiu Dosaru, managerul Centrului Județean de Cultură, au practic, sub aripa lor, acest grup de oameni talentați, dornici să-și expună lucrările pentru cine dorește să le admire.
„Ei erau aici, când am venit eu la conducerea Centrului”, spune Claudiu Dosaru. Și „moștenindu-i”, cum se spune, se ocupă în continuare de ei. „Ei sunt aici de când era domnul Titus Drăghicescu profesor la Școala Populară de Arte”, mai completează managerul.
„De la 3 membri, câți eram în 2017, acum suntem 11 acum. Majoritatea membrilor sunt din Ploiești, din Câmpina, dar avem și pe cineva din Tulcea”, povestește Adrian Zagorodnei.
Cum poate cineva să devină membru al Cenaclului ARCADE
„Deschide ușa, ne dă Bună ziua, și, dacă noi îl considerăm talentat, este binevenit!”, spune Adrian Zagorodnei despre „procedura complicată” prin care se poate obține calitatea de membru al Cenaclului.
Tot el spune că talentul trebuie să existe. „Unii au mai mult talent, alții mai puțin… unii sunt în creștere…”
Standardul se păstrează deoarece, cine vine și vede că nu are succes, că lucrările lui nu sunt apreciate, se retrage singur. „Să știți că este o competiție între membrii cenaclului, prin tehnicile pe care aceștia le folosesc. Dar este o competiție constructivă…”, povestește Claudiu Dosaru.

90% dintre expozițiile cu lucrările membrilor Cenaclului ARCADE se desfășoară în Rotonda Bibliotecii Nicolae Iorga. Unii membri merg și își mai expun lucrările și prin alte locuri, unde găsesc spații, parteneriate, dar o fac independent, nu sub umbrela Cenaclului. „Nu le considerăm activități ale Cenaclului, pentru că sunt independente”, punctează Adrian Zagorodnei.
„Lucrările expuse nu sunt pentru a fi comercializate, sunt pur si simplu expuse pentru a fi admirate”, povestește managerul Centrului de Cultură. „Dacă eu mă duc la Obor să vând un tablou, e treaba mea, dar la Obor, nu aici”, întărește afirmația și coordonatorul ARCADE.
Expozițiile membrilor sunt în strânsă legătură cu programul Bibliotecii Județene, astfel că lucrările artiștilor amatori care expun se pot vedea doar când biblioteca este deschisă. Chiar și așa, șansa de a expune lucrări într-un cadru organizat, alături de oameni care împărtășesc aceeași pasiune pentru artă, este una deosebită pentru artiștii amatori din Prahova și nu numai.