Acaparați fiind de problemele de zi cu zi, uităm unde locuim, sau, mai bine zis, nu mai vedem. E nevoie să vină cineva din afară și să ne arate că Ploieștiul poate fi privit dincolo de gunoaie, ciori, apă rece și frigul din apartamente.
Acum mai bine de un an, când s-a pus problema demolării Blocului 7 Etaje, se vorbea despre Ploiești ca oraș turistic. Noi, cei care locuim aici, am luat ideea în râs. Este și de înțeles… sufocați de gunoaie și ciori la vremea respectivă, fără parcări, numai la turism nu ne gândeam…
Dar, acum, în weekendul care a trecut, am avut ocazia să stau de vorbă cu doi tineri bucureșteni care au venit în weekend să viziteze Ploieștiul. Și nu așa, într-o fugă… Au venit de vineri după-amiază, s-au cazat la un hotel din centrul orașului, și și-au stabilit obiectivele: Muzeul Omului, Muzeul Ceasului, Casa de Târgoveț, Muzeul Jucăriilor (care mai este deschis până pe 13 ianuarie și o plimbare prin centru și pe Bulevardul Independenței.
Au trecut cu autobuzul pe lângă Catedrală și au mers să vadă Marea Sinagogă pe afară.
Stând de vorbă cu ei mi-am adus aminte de acum ani de zile, când și eu am privit orașul ca pe unul turistic, când și eu l-am luat la pas să mă plimb și să-l vizitez.
Citește și: Cum arată Muzeul Omului din Ploiești, unic în țară [FOTO]
Cum privește un turist Ploieștiul? Dincolo de ceea ce noi, locuitorii, vedem, cei care vin în vizită trec mai ușor cu vederea problemele, cum ar fi parcarea. Mai ales că au venit în Ploiești cu trenul…
După imaginea Gării de Sud, care li s-a părut mai puțin de speriat decât nouă, bulevardul Independenței le-a luat ochii și au fost impresionați de-a dreptul.
În ceea ce privește vizitele la obiectivele turistice, au remarcat Muzeul Omului și Muzeul Ceasului. Casa de Târgoveț li s-a părut drăguță, dar nu impresionantă.
Mă bucur că au mai pus la punct Muzeul Omului față de acum un an, au reparat partea interactivă, acum chiar este un muzeu care merită vizitat. În ceea ce preivește Muzeul Ceasului, acesta este unic în Europa așa că aprecierile au fost clar pozitive.
„Este un oraș frumos, liniștit, și are multe obiective turistice”, a fost concluzia finală. Într-un weekend nu au reușit să le vadă pe toate.
Trebuie clar să se întoarcă pentru a vizita Catedrala la interior, Muzeul Nichita Stănescu, Muzeul I.L.Caragiale… dar mai la primăvară, pentru a merge și la Zoo, și la Grădina Botanică…
Scriind acestea, realizez faptul că Ploieștiul chiar are potențial. Dacă ar beneficia și de o administrație corespunzătoare, poate renaște ca pasărea Phoenix. Aștept cu nerăbdare momentul când vom rezolva problemele de salubritate și de termie cu care ne confruntăm de atâta vreme și vom reuși să redăm Ploieștiului strălucirea pe care alții o văd în el. Credeți că se poate?
Ma numesc Petrescu Viorica, am varsta de 67 ani, sunt ploiesteanca si vreau sa va amintesc, ca din lista obiectivelor turistice si culturale, ale orasului PLOIESTI, ati omis : MUZEUL DE ARHEOLOGIE SI ISTORIE PRAHOVA, MUZEUL DE ARTA, MUZEUL PAUL CONSTANTINESCU, CATEDRALA „SFANTA VINERI”.
Ma numesc, Petrescu Viorica, am varsta de 67 ani, sunt ploiesteanca si vreau sa va reamintesc, urmatoarele obiective turistice : CATEDRALA „SFANTA VINERI”, MUZEUL „PAUL CONSTANTINESCU”, MUZEUL DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE PRAHOVA, MUZEUL DE ARTA.