Cred că acest sfârșit de sezon a fost cel mai pustiu pe litoralul bulgăresc. De ani de zile mergem la mare la vecinii de la sud de Dunăre la sfârșit de august – început de septembrie, dar așa „secetă” nu am văzut niciodată.
Dacă în anii trecuți totul începea să se închidă după 10 septembrie, anul acesta, la 1 septembrie, localul de pe plaja din Kavarna și-a „tras prelatele”. Pe plajă erau 6-7 șezlonguri ocupate deși vremea a fost ideală: soare cu nori și apa caldă.
Până să se închidă însă, la barul de pe plajă găseai aceleași produse ca și în anii anteriori. Numai că sendvișurile cu șuncă și cașcaval, de la 3,5 leva, cât erau anul trecut, se făcuseră 5 leva acum. Felia de pizza, de la 5 leva, era 7,5. Iar berea avea preț universal de 3,5 leva.
Cel mai mare șoc l-am avut însă când am văzut prețurile la înghețată. De la 1 leva de anul trecut, toate înghețatele erau acum 2,5 leva.
Citește și: Începe „Litoralul pentru toți”. Prețuri cu 75% mai mici față de sezon
Pe plaja de la Rusalka lucrurile au stat chiar mai dramatic. După ce plăteai 10 leva parcarea, 8 leva de adult ca să intri pe plajă, după ce mergeai de-ți venea rău, ca să ajungi la umbreluțe, constatai că… nu prea aveai ce să mănânci. Serios vorbesc!
La barul de pe plajă, deși în meniu erau multe feluri de mâncare, aveau doar cartofi prăjiți la 5 leva, pe lângă îți puneau un sos de brânză la 1 leva dacă doreai, și nuggets de pui prăjiți la 10 leva poția de 5 bucăți.

Puțin mai sus, un olandez hippie maxim, îți pregătea burgeri și hot-dog. Un burger de la el costa 10 leva iar un hot-dog 5 leva. „Real black angus”, își lăuda olandezul marfa. Cei care au mâncat, au spus că erau ok burgerii, dar unul nu-ți ajungea nici pe-o măsea. Adevărul este că dacă un copil de 12 ani, care cântărește 35 de kg îmbrăcat și ud, a putut mânca un burger, un hot-dog și o porție de cartofi și a declarat că „ar intra și ceva dulce”, vă cam dați seama ce porții erau…
În plus, modul de preparare a burgerilor, fără nicio urmă de respectare a vreunei norme de igienă, a fost șocant, mai ales pentru noi, cei proaspăt ieșiți din „era covid”.
În rest, evaziunea a fost în floare în floare la micii comercianți sezonul ăsta. Olandezul hippiot bineînțeles că nu-ți dădea niciun bon pentru burgerii lui.
Pe plaja din Kavarna, după ce s-a închis localul mare, am descoperit o rulotă unde servea o tanti bere, cartofi prăjiți și pești. Era 10 leva porția de 300 de grame de stavrizi și 5 leva cea de cartofi prăjiți.
Citește și: Am fost la mare la bulgari și am avut noroc să găsesc o cazare ca ”acasă”
Prețul berii… depindea de cine o cumpăra…. 😊
Când m-am dus eu, a fost 2,5 leva. Când s-a dus prietenul nostru cu lanț de aur la gât și BMW în parcare, i-a luat 3 leva pe aceeași bere. Am vrut să verificăm, așa că m-am mai dus eu o dată. Tot 2,5 leva mi-a cerut pe o bere, iar lui tot 3 leva… 😊
Una peste alta, prețurile nu ne-au luat prin surprindere. Le știam încă din luna iulie, când am fost la Balcic.
Și în Kavarna, ca și în Balcic, prețul era de 6 leva/șezlong și 6 leva/umbrelă.
Pe plaja din Topola – White Lagoon – însă, prețul era de 7 leva/șezlong și 7 leva/umbrelă. Asta era afișat însă îți lua 20 de leva pe 2 șezlonguri și o umbrelă.
Și așa s-a încheiat sezonul de vară pe litoralul bulgăresc.
„A fost cel mai prost sezon de când mă știu”, povestea un administrator de local pe plajă. „Turiștii au fost puțini anul ăsta. Numai în weekend ajungea plaja la un grad de ocupare de 70-75%. În plus, cei care au venit pe plajă, au comandat foarte puțin la bar, comparativ cu anii trecuți”, povestește același administrator. Dar, când îi atragi atenția că prețurile au explodat, ridică din umeri. Pe lângă creșterea prețului la orice, toți au încercat să compenseze sezonul slab prin creșteri de prețuri și, evident, compensarea nu le-a ieșit deloc.
Citește și: Litoralul românesc s-a umplut de alge. De ce la bulgari Marea Neagră este curată?
Comparativ cu anul trecut, prețurile au crescut (ca peste tot) cu cel puțin 25%. În majoritatea cazurilor am văzut o creștere de 50%, iar în altele (cum e înghețata), cu peste 100%.
În plus, concomitent cu creșterea prețurilor, au scăzut și porțiile. Adică, dacă anul trecut porția de cartofi prăjiți era 3,5 leva și avea 300 de grame, anum acesta, porția costă 5 leva și are doar 200 de grame. Și exemplele de acest fel pot continua.
Nu știu cum va fi sezonul viitor, pentru că observ că această creștere de prețuri nu se va opri prea curând. Cert este însă că, probabil, tot la bulgari vom ajunge. La greci deja prețurile au ajuns prohibitive pentru buzunarul nostru, iar de litoralul românesc nu se pune problema. De el nu aveam bani nici înainte… 😊