Ce experiență plăcută am avut pe litoralul românesc. Cazare perfectă la Vila Victor din Techirghiol – FOTO

0

Îmi place să merg la mare. Nu pentru soare și baie, ci pur și simplu să stau pe plajă și să ascult marea. Din această cauză extrasezonul mi se pare perioada ideală. Nu e aglomerat, nu auzi manele, nu stai în trafic, te poți plimba în voie între plaje care, în această perioadă sunt pustii, sau aproape pustii. Oricum, dacă întâlnești pe cineva sunt oameni de bun-simț, respectă natura și pe cei din jur. Așa că aprilie-mai este vremea ideală pentru mine pentru o fugă „la mare”. Așa a fost mereu, așa este și acum.

Mai greu cu proprietarii de cazări care cer niște prețuri, chiar și acum, în aprilie, de îți vine să renunți…

Căutarea unei cazări decente „la mare” îți dă ceva bătăi de cap

Fiind din scurt, ne-am hotărât miercuri să plecăm vineri, după ce am aruncat un ochi pe booking.com, am început să dăm telefoane la cazările de pe turistinfo. Pe malul mării nu te atingi de nimic. Adică te atingi dacă te ține buzunarul. Majoritatea proprietarilor preferă să stea cu unitățile de cazare neînchiriate decât să ofere prețuri rezonabile.

350 de lei pentru o noapte de cazare, ni s-a cerut pe un apartament în Constanța. E adevărat, lux, dar prețul pentru extrasezon mi s-a părut exagerat. Garsonierele se învârt pe la 130-200 de lei pe noapte, iar condițiile sunt „obosite” cel puțin.

Cel mai mișto a fost când am găsit o garsonieră pe turistinfo, era 80 de lei pe noapte și am sunat. O voce plictisită a dat următoarele detalii: „Vă trimit un sms cu detaliile. Dacă veți fi în continuare interesați, reveniți cu un telefon.”. În scurt timp am primit un sms: „120 de lei/noapte. Dacă vă convine, sunați!”. Păi… pe turistinfo scria 80 de lei. Bineînțeles că nu am mai sunat…

Din păcate acestea sunt condițiile de cazare de pe litoralul nostru. Din păcate aceștia sunt oamenii cu care trebuie să intrăm în contact dacă vrem să mergem la mare la noi. Și atunci? Se mai miră proprietarii români de ce turiștii preferă Bulgaria și Grecia? Știu să se plângă dar nu oferă mai nimic. Sunt și oameni printre ei, dar puțini, mult prea puțini…

În cele din urmă am ajuns să stăm în Techirghiol. Fiind cu mașina nu a fost un impediment. Dar ca sejur de mare cu copiii nu ar fi o alternativă. Așa că, dacă anul acesta bulgarii sau grecii nu vor relaxa restricțiile, probabil că ai noștri copii vor sări peste vacanța „de mare”.

Vila Victor din Techirghiol a fost o alegere inspirată

După căutări de cazare pe litoral pe diverse site-uri, am ajuns tot la sfântul booking.com. Din păcate este singurul site de rezervări care îți oferă o garanție că primești cam ce scrie pe-acolo și din punct de vedere cazare, și din punct de vedere preț.

Am găsit din întâmplare Vila Victor – Adults Only (coordonate GPS: 44.0593870153146, 28.609249042417865) care oferea 2 nopți de cazare cu mic dejun inclus la prețul de 230 de lei pentru 2 persoane. Mai mult decât rezonabil față de tot ce găsisem până atunci.

Separat, proprietarii oferă și posibilitatea cinei la prețul de 30 de lei de persoană. Băuturile (vișinată, țuică, vin) din partea casei.

Vila are 8 camere dispuse pe 2 etaje și este situată într-o zonă foarte liniștită și fără trafic. Mențiunea „Adults Only” din titulatură ne-a pus puțin pe gânduri, nu știam ce găsim acolo. Grijile ne-au dispărut încă de cum am ajuns. Din spusele proprietarilor, vila nu cazează copii deoarece majoritatea celor care îi trec pragul sunt oameni veniți la tratament la sanatoriul de la Techirghiol. Aceste persoane au nevoie de liniște, iar pe copii nu prea îi poți convinge să păstreze liniștea. Așa că, pentru a nu avea probleme, familia Ștefănescu a decis să cazeze doar adulți.

În weekendul în care noi am fost nu aveau alți clienți așa că ne-au făcut upgrade de cameră gratuit, dându-ne una cu balcon și vedere directă la lac. A fost superb să stăm pe balcon două seri la rând să vedem luminile din jurul lacului și să ne auzim gândurile. Atât de liniște era.

În plus, vineri seară când am ajuns, ne-au așteptat cu cina pregătită: antreuri cu icre, file de anșoa, pateu de casă și pulpe la cuptor cu sos și mămăligă. Și a doua zi atât micul dejun cât și cina au fost la superlativ. Dar cel mai mult ne-au plăcut gazdele: oameni deschiși, vorbăreți cu care am rezonat din prima. Pe bună dreptate: „Omul sfințește locul.”, iar proprietarii Vilei Victor vin să întărească zicala.

Condițiile de cazare sunt mai mult decât decente fără să fie lux. Am solicitat căldură în cameră așa că ne-au pus la dispoziție un radiator. Dacă inițial nu am crezut că va face față, atunci când am urcat în cameră după cină, am simțit nevoia să îl oprim. Atât de cald se făcuse.

Am petrecut 2 zile la această unitate de cazare cu mâncare bună, băutură bună și gazde cum rar găsești în ziua de astăzi. Dacă toți ar fi așa, turismul nostru ar avea o șansă.

Ce să faci la mare în extrasezon

Să te plimbi, în primul rând. Să mergi de la o plajă la alta, să respiri aer curat, să te bucuri de liniște și de briză. Nicicând nu vei vedea în sezon marea așa cum ai ocazia să o vezi acum. Azuriul este încă azuriu, mai târziu, când va veni căldura, din cauza algelor și microorganismelor marea va deveni din nou „neagră”, dar acum este pur și simplu superbă.

Prima oprire a fost la Eforie Sud, în Golful Turcului. Am mers să vedem lebedele de aproape, să ne plimbăm pe dig și să ne urcăm pe stabilopozi.

Era ceva lumea, în special familii cu copii care veniseră să hrănească lebedele. Nu ne așteptam la asta (deși ar fi trebuit, era sâmbătă în weekendul Floriilor), așa că nu am stat mult. O plimbare scurtă până în capătul digului și înapoi.

La întoarcere ne-a atras atenția un grup de oameni, vreo 4-5 adulți cu vreo 4-5 copii, echipați cu mânuși și saci mari de gunoi, strângeau PET-urile, gunoaiele și cioburile de pe plajă și dintre stânci.

Mirată, m-am oprit să-i întreb de la ce asociație sunt sau ce campanie este aceea. „Noi suntem localnici de aici, din Eforie. Nu e nicio campanie. Așa cum dumneavoastră aveți acasă un parc unde ieșiți să vă plimbați, plaja e parcul nostru. Noi aici venim să ne plimbăm, așa că trebuie să îl păstrăm curat. Ieșim din când în când să strângem gunoaiele. Nu e mare lucru…”

Ba da, e mare lucru. Nu am văzut nicăieri, nici în Ploiești, nici în București, localnici care să iasă din proprie inițiativă, necoordonați sau fără vreun eveniment special, să strângă gunoaiele, PET-urile sau cioburile din parcul sau zona unde locuiesc. E o lecție de învățat de aici. Vrem să fie curat, dar ce facem pentru asta?

A doua oprire a fost la Costinești, „la epavă”. Stațiunea este pustie, se construiește peste tot dar în weekend erau toate șantierele goale. Puțin deprimant drumul până la plajă, recunosc, dar, odată ajunși, ne-am putut bucura de liniște și priveliște. Da, așa cum citisem, epava s-a rupt de la mijloc dar asta parcă nu face decât să-i sporească farmecul.

De la Costinești am mers la Tuzla, tot pe plajă. Aici era ceva mai multă lume. Unii la picnic, alții doar se plimbau între cazemate, alții își probau dronele… Ciudat însă că nu simțeai că e atâta lume. Era o liniște de poveste. Nu țipete, nu muzică, toți vorbeau încet, toți se bucurau de peisaj.

Apa atât de albastră ca în Tuzla nu am văzut-o nicăieri la noi pe litoral. Este o culoare ireală de-a dreptul. Am fost să vedem și celebrele cazemate. Din păcate mizeria din ele este de nedescris. Chiar nu poți intra. Gunoaie, cioburi și alte resturi fac imposibilă intrarea. Nu știu dacă vine cineva și le curăță în sezon, nu știu dacă arată așa tot timpul, dar situația lor actuală este deplorabilă.

De la Tuzla am mers pe Plaja Azur dintre Eforii. Aici e singurul loc de pe litoralul românesc unde a rămas acel nisip fin. Încă nu au lățit plaja de aici, așa cum au făcut-o la Eforie Nord, Mamaia sau în alte stațiuni. De la localnici am aflat că au în plan acest lucru în toamna aceasta. „Probabil că va ajunge și plaja asta plină de scoici, ca și celelalte pe care le-au mărit. Și probabil că se va modifica și fundul apei, așa cum s-a întâmplat la Mamaia, în loc să fie lin se va adânci brusc și va deveni periculos pentru copii…”. Ne-am propus să mai ajungem aici, pe această plajă, măcar o dată până vor începe lucrările de mărire. De anul care vine, se va distruge probabil și aceasta…

După o zi întreagă de mers de pe o plajă pe alta ne-am întors la Techirghiol și ne-am oprit pe plaja de acolo. Vara este plin în general de oameni veniți la tratament. Lacul în sine, „ghiolul”, cum îi spun localnicii, arată… deloc îmbietor pentru o baie. Dar plimbarea pe faleza lui și priveliștea atunci când se lasă seara și se aprind luminile, este de-a dreptul superbă.

Vom reveni cu siguranță în zonă anul acesta, ori până să înceapă sezonul, ori după ce acesta se va termina.

Avem locuri frumoase, avem peisaje de vis, păcat însă că nu știm să apreciem și să le valorificăm. Păcat că cei cu proprietăți în zonă pun turiștii pe fugă bazându-se pe faptul că oricum nu au unde să se ducă în altă parte.

Mi-a părut rău de HoReCa atunci când a izbucnit pandemia, încep să îmi treacă însă părerile de rău. Prea puțini sunt cei care merită cu adevărat să le treci pragul. Păcat de țara asta și de locurile frumoase pe care le avem!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 40785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău