Plaje sălbatice la o aruncătură de băț de graniță. De ce merită să ajungeți la vecinii bulgari – FOTO

Nu departe de Vama Veche, atât de populată, se află o plajă care este o oază de liniște mai ales în capete de sezon. În urmă cu ani de zile era pustiu indiferent de data la care ajungeai acolo, acum, în iulie și august mai ales, din ce în ce mai mulți oameni au început să-și facă apariția pe nisipul ei.

E vorba de plaja de la Ezerets, la vecinii bulgari. Probabil datorită faptului că în apropierea ei nu se află unități de cazare, plaja este puțin cunoscută. De ceva vreme a fost amenajat un camping chiar lângă ea, iar pentru iubitorii acestui gen de excursii, este ideal. Plaja este mărginită de un mal înalt plin de copaci. La umbra acestor copaci este amenajat campingul. Astfel, chiar și în zilele toride de vară, umbra și răcoarea sunt garantate. În plus, se aud valurile în permanență. Ce poate fi mai frumos de atât?

La plaja Ezerets se ajunge nu foarte ușor. Din drumul principal de la Vama Veche, se face stânga în Localitatea Ezerets. E recomandabil ca, înainte de a ajunge la plajă sau când te întorci, să faci o pauză pentru o masă copioasă la restaurantul Wild Duck. Și chiar dacă optezi pentru una mai light, cașcavalul pe placă cu miere și nuci trebuie încercat. Este cu adevărat divin!

E chiar în drum, nu ai cum să-l ratezi pentru că indicatoarele sunt la tot pasul. În schimb, pentru plajă e bine să ai GPS-ul pornit.

43°35’42.6″N 28°34’08.6″E sunt coordonatele pentru locul unde îți poți lăsa mașina. De acolo se aude marea și în 2 minute ai coborât pe nisipul de pe plajă.

Plaja este lată și întinsă. Din loc în loc vezi oameni pe prosop. Nu e plajă amenajată, deci nu găsești șezlonguri și beach-bar, dar tocmai acesta e farmecul ei. Nu este recomandat însă să lăsați copiii mai departe de mal. Curenții sunt destul de puternici. Marea nu este deloc ideală pentru o bălăceală în siguranță „ca la Mamaia”, dar este atât de frumoasă!

Am fost acolo la început de septembrie. Vremea era caldă încă iar marea și mai caldă. Era atât de puțină lume încât nu auzeam nimic. Doar zgomotul valurilor.

Avem în plan în viitorul apropiat un întreg sejur acolo, dar trebuie să ne pregătim sufletește înainte pentru a merge cu mașina zilnic la plajă. Cazarea am plănuit-o la Wild Duck pentru că nu este doar restaurant, are și camere. De acolo până la plajă sunt 2,8 kilometri care se fac în 7 minute cu mașina. Până acum nu am îndrăznit, ni s-a părut peste mână, cum se spune. Anul acesta însă, având în vedere regulile de distanțare socială, cred că vom lua în calcul și să mergem cu mașina până la plajă.

O alt loc sălbatic și pustiu (mult mai pustiu decât la Ezerets) este plaja de la Shabla, cea din stânga farului. Avantajul acestei plaje este că găsești cazare în zonă, nu ai nevoie să mergi la plajă cu mașina. Dezavantajul însă este accesul deosebit de dificil. Adică din zona Farului trebuie să cobori un mal abrupt și cam alunecos. Este complicat și cu adidași, darămite în papuci sau cu copii în brațe. În această a doua situație este chiar periculos.

Am experimentat de curând o zi de plajă la Shabla și a fost de vis. Plaja este complet neamenajată, așa că așteptați-vă la alge din belșug, dar și la pustietate. Dacă vrei să citești o carte pe plajă sau dacă doar vrei să-ți asculți gândurile, acesta este locul ideal. Unde mai pui că malul înalt îți oferă după amiaza umbra atât de dorită în zilele caniculare de vară.

În ceea ce privește marea, din nou nici aici nu este recomandabil să mergi cu copii. Bine, cu cei foarte mici nici nu prea ai cum să cobori, dar oricum, clar NU este o plajă pentru copii. Valurile sunt mari, curenții puternici. Este riscantă o baie aici chiar și pentru cei mai experimentați înotători, dar nimic nu te împiedică să stai pe mal și să lași valurile să te lovească. E poate mai relaxant și mai inedit decât o baie clasică în mare.

Coordonatele pentru locul unde îți poți lăsa mașina sunt 43°32’30.8″N 28°36’25.4″E. De acolo, după câteva poze cu farul, poți coborî pe malul mării. Sigur vei găsi ceea ce îți dorești dacă ești în căutare de liniște.

Iar dacă tot ești în zona acestor două plaje, dă o fugă și la stâncile de la Tyulenovo. Acolo este locul preferat de locuitorii zonei pentru fotografiile de nuntă. Poate nu vei prinde nicio nuntă anul acesta, dar în mod sigur vei rămâne cu amintiri de neuitat și cu fotografii demne de un album exclusiv.

Vacanțe frumoase chiar și în pandemie!

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău