La naiba! Vine vara! Unde merg la mare? Ce să caut la noi pe litoral?!?!

Concediul „de mare” este pentru noi un must în fiecare an. Chiar și anul trecut, așa cum a fost, am prins două tranșe de întâlnire cu „albastrul infinit” și aerosolii. Anul acesta însă, din punct de vedere vacanță pe litoral, din punct de vedere unde mergem la mare cu copiii, se arată, cel puțin până acum, a fi mai problematic decât 2021.

De ce spun asta?

Păi grecii primesc vaccinați sau testați negativ, bulgarii la fel. Nu ar fi o problemă pentru noi, adulții, deoarece suntem vaccinați, dar ce facem cu copiii din dotare?

Să zicem că i-am testa, dar… putem risca? Este știut că, majoritatea copiilor sunt pasibili a fi asimptomatici la infectarea cu coronavirus. Păi putem noi risca să antamăm o vacanță, să facem toate planurile, să achităm avansul la cazare și apoi, cu 72 de ore înainte, să ne trezim că avem un test pozitiv? Ar fi de-a dreptul usturător. Și pentru buzunar, și pentru psihicul nostru.

În plus, să zicem că am face asta, că am risca. Tot nu e ok. La întoarcerea în țară trebuie un nou set de teste negative pentru ei sau, dacă nu, carantinarea timp de două săptămâni.

Și hai să presupunem prin absurd că am face și asta… Păi la ce bani de vacanță am ajunge dacă, pentru o săptămână la mare, ar trebui să plătim încă o dată cazarea și transportul pe teste? Da, pentru trei copii, cam la banii ăia am ajunge… Deci dublul prețului unei vacanțe normale. Numai că, la un asemenea cost, nici măcar de liniște nu poți beneficia. Dacă se întâmplă ceva și nu putem pleca? Dacă „încalță” ceva de la tavernă și ne trezim că e pozitiv la întoarcere? Dacă… dacă? Așa că, în cazul în care grecii sau bulgarii nu își reconsideră poziția în ceea ce privește condițiile pentru copii, anul acesta vom spune un mare PAS vacanței de aerosoli.

În ceea ce privește litoralul nostru, care, teoretic, ar constitui o alternativă, acesta nu mai intră în calcul de ani buni. Am mai încercat, forțați de împrejurări, să îi mai dăm câte o șansă, și în 2016 și în 2017. Marea greșeală!

Pe lângă faptul că (vorba lui CONNECT-R: „…păi un week-end la Mamaia e cât un sezon la Varna…”) am cheltuit mai mult decât la greci și mai mult decât dublu față de la bulgari, ne-am și scurtat sejurul de fiecare dată, din cauza faptului că nu am mai rezistat psihic până la sfârșitul săptămânii.

Mitocănia românească

Îmi aduc aminte și acum, cu groază, de ultimul sejur pe litoralul nostru în 2017. Am zis să încercăm Mangalia pentru că Eforiile, cazările mai decente, ne rupeau buzunarele cu trei copii, iar de partea de nord a litoralului, în speță Mamaia și Năvodari, nu se punea problema, nu câștigasem la Loto în anul acela.

Dimineața, ca să prinzi un loc pe plajă, trebuia să te trezești cu noaptea-n cap. Și nu, nu era vorba de locuri pe șezlong, ci de locuri cu „cearceaful pe nisip”. Suflet lângă suflet, cearșaf lângă cearșaf, care mai de care spărgând semințe sau hăhăindu-se de parcă toată plaja era a lui. Dacă găseam o zonă mai „liberă” era clar ceva în neregulă. Ori sunau manele din telefoane, ori deja respectivii de lângă zona cu pricina erau deja „afumați” bine încă de la primele ore ale dimineții.

Pe de altă parte, și când ne trezeam devreme și găseam loc, tot ajungeam până la ora 11.00 sufocați de cei care se puneau de-a dreptul „în sufletul” nostru.

Nu a existat zi de plajă în care să nu trebuiască să facem curat înainte de a ne întinde tabăra, indiferent că mergeam la plajă dimineața sau după-amiaza. Nu a existat zi de plajă în care să nu ne enervăm cel puțin o dată, în care să nu le acoperim urechile copiilor pentru a nu auzi „băgări și scoateri de organe” strigate în gura mare de vecinii de prosop, total indiferenți la faptul că în zonă existau și minori. Și asta nu a fost tot…

Zilnic, riscai maxim de fiecare dată când intrai în apa mării. Știți acele descrieri poetice, mirifice despre marea de cleștar și spuma diafană care se sparge și se împrăștie pe nisipul fierbinte?

No… e tare nasol când această mare, care ar trebui să fie de cleștar, este tulbure de nu îți vezi propria mână la 30 de centimetri de suprafața apei și din care scoți ba un pahar de unică folosință, la o jumătate de lămâie, ba o doză de bere și tot așa…

Ceea ce nouă ne-a pus capac în 2017, ne-a făcut să ne strângem urgent catrafusele și să o tulim… direct acasă la Ploiești cu două zile mai devreme, a fost următoarea întâmplare…

Reușisem într-un final să găsim un loc în buza mării, acolo unde valurile aproape ți se sparg de degetele picioarelor. Noi eram fericiți, aveam vecini doar pe trei laturi ale taberei, copiii erau fericiți pentru că se aflau aproape de mare. Intrau în apă, se stropeau, se bălăceau… ca orice copil de vârsta lor. Asta până la un moment dat, când ne era lumea mai dragă, auzim strigătul piticului care, la vremea respectivă, avea vreo 6-7 ani: „Ia uitaaaați!! Cred că am prins ceva!!!”.

M-am repezit la el cu sufletul la gură, deoarece mi-am închipuit că iar a găsit vreo mizerie de coajă, băț de urechi sau pahar de plastic. Mândru foc ținea în mână, de fir, un… produs de igienă intimă feminină folosit și, mirat, ne întreba ce era acela pe care tocmai îl „pescuise”. Gata! Fusese de ajuns! Am strâns tot de pe plajă, am strâns tot de la cazare (achitată complet în prima zi), ne-am urcat în mașină și… cap-compas Ploiești!! Atunci mi-am jurat că nu mai calc pe litoralul nostru în sezon, și nu am mai făcut-o.

Deși anul trecut, recunosc, m-a bătut un gând. Mi-a trecut repede însă când am văzut la televizor imaginile de pe plajă de la noi. Așa că, în tura în care ne-a trecut prin cap să dăm o fugă la noi, am ajuns până la urmă tot la bulgari. Și bine am făcut…

Vorbeam cu o prietenă, în timp ce noi eram la Kavarna, ea era la Eforie Nord. În weekend a plătit 50 de lei șezlongul și 50 de lei umbrela, deci 150 de lei pe zi… și scăpase ieftin. Pe noi ne-a costat la Kavarna 7,5 leva pe zi 2 șezlonguri și o umbrelă, adică până în 20 de lei. Și atunci ce să căutăm la noi la mare?

Citeam zilele trecute o opinie a unui mare jurnalist care se întreba de ce Claudiu Năsui, ministrul de turism din România, nu face ceva să atragă turiștii străini la noi pe litoral anul acesta, că doar ministrul elen al turismului a venit la noi pentru a atrage românii.

Păi unde să îi atragă? Cu ce? Ce vede străinul care vine la noi? Ce poate oferi România din punct de vedere al litoralului? Mizerie, aglomerație, manele și prețuri exorbitante. Dacă noi, românii normali, avem o mare jenă să ne petrecem concediile pe litoralul românesc, ce să caute străinii la noi la mare?

Acestea fiind zise, vara asta nu se anunță prea bună. Probabil concediul de mare cu copiii se va transforma într-un circuit prin țară ca și acum 2 ani. Sau poate grecii și/sau bulgarii își vor reconsidera poziția până la vară. Poate-poate…

Speranța moare ultima, să sperăm însă că nu va muri sigur…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

2 COMENTARII

  1. Bravo Corina, ai descris perfect nivelul de civilizație din sublima noastră patrie. Ce vedem zilnic la Ploiești, vedem și pe litoral. Anul trecut am ratat Grecia pe motiv de covid și am ales Nisipurile. Nu m-au dat pe spate dar sigur a fost mai ieftin, mai curat, mai civilizat

  2. Pe de o parte nici anul acesta nu este indicat sa plecam in concediu cu cazare.Pe de altă parte ne denigram singuri tara ca nici un alt popor, fara a face însă nimic de 30 de ani sa schimbam lucrurile.Am fost și eu la mare la Mangalia in 2019 și nu a fost chiar așa de rău.

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău