Mai mult de jumătate dintre angajații români nu-și vor lua concediu în acest an (sondaj BestJobs)

Speriați de pierderea locurilor de muncă sau afectați financiar de 3 luni de pauză, peste jumătate dintre români nu se arată interesați de concediile de odihnă.

În raport cu activitățile economice închise timp de trei luni, care în niciun caz nu au atins jumătate din totalul celor existente, numărul angajaților reticenți la cheltuielile din concedii pare foarte mare.

Oamenii nu suferă doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat timp de trei luni, ci se gândesc și la efectele preconizatei crize economice.

Trei sferturi dintre angajaţii români nu şi-au luat concediu de odihnă anul acesta, însă doar 42% dintre ei vor să o facă în curând, potrivit unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

„Îngrijoraţi mai ales că lumea s-a relaxat prea mult şi nu mai respectă regulile de igienă şi distanţare socială (42%), dar şi că vine un nou val de epidemie şi, implicit, noi restricţii care le-ar putea da peste cap planurile de vacanţă (23%), peste 80% dintre ei rămân în ţară şi au în plan să îşi petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%).

Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanţă, 34,2% se aşteaptă să cheltuiască un buget similar celui planificat înainte de izbucnirea pandemiei, iar puţin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% faţă de anul trecut, având în vedere incertitudinile actuale.

În ceea ce privește cazarea, 50% dintre respondenţi preferă hotelul sau pensiunea, şi doar 12% iau în calcul posibilitatea de a-şi petrece concediul într-un apartament închiriat în regim hotelier, cu rulota sau chiar cu cortul, pentru a elimina orice risc în ceea ce priveşte distanţarea fizică.

Majoritatea angajaţilor (74%) nu au fost informaţi despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, în timp ce alţii spun că angajatorul a optat să anuleze orice deplasare de serviciu în 2020 (12%). 15% spun că angajatorul permite călătorii doar în ţară şi doar managementului iar 5% au răspuns că acesta impune izolare după întoarcere şi testare Covid-19.

Doar 36% dintre participanţii la sondaj au reuşit să-şi păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susţin că scăderile depăşesc chiar şi 50%”, potrivit sondajului.

Studiul a fost efectuat în perioada 15-25 iunie 2020, pe un eşantion de 804 utilizatori de internet din România.”

Surse Best Jobs și Agerpres

 

Ai un pont? Contactează-ne pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău