Haos cu izolarea la domiciliu a românilor care se întorc în țară. Premierul Orban invocă o listă care nu există!

0

Românii care se întorc din străinătate sunt obligați să stea în izolare la domiciliu, împreună cu familia, timp de 14 zile. Potrivit autorităților, măsura este valabilă cel puțin până pe 15 iunie, când expiră starea de alertă. În această categorie intră și țări unde românii obișnuiesc să-și petreacă vacanța de vară, precum Grecia și Bulgaria.

Deși legea privind starea de alertă nu prevede de la această măsură decât excepții punctuale (piloții de aeronave, șoferii de tir ș.a. ), premierul Ludovic Orban a făcut ieri o afirmație derutantă.

„Până la data de 15 iunie (…), toţi cei care se întorc din ţări care sunt, conform evaluărilor INSP, cu un nivel ridicat de răspândire a virusului, trebuie să intre în izolare 14 zile, izolare la domiciliu, carantinarea se va face numai la cerere. Măsura este până la data de 15 iunie. Sigur că cei care pleacă în ţări care nu prezintă risc, la întoarcere nu trebuie să se izoleze”, a declarat Ludovic Orban.

Legea îl contrazice pe premier

Potrivit legii stării de alertă,  ”Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi”.

Mai mult, pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică a fost postat un comunicat unde toate statele sunt încadrate în zona galbenă pentru care se instituie izolarea la domiciliu!

Așadar, dacă până pe 15 iunie mergeți în vacanță în Bulgaria sau Grecia, la revenirea în țară veți fi obligați să vă izolați la domiciliu timp de două săptămâni.

 

 

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău