Varșovia, văzută prin ochii unei prahovence! De ce e recomandat să-ți petreci câteva zile în orașul lui Chopin, Copernic și Marie Curie FOTO

0
IMG_8005_f0be4.JPG

IMG_8005_f0be4.JPG
Dacă viața este o călătorie, atunci să călătorim și noi odată cu ea. Se pare că acesta este unul dintre principiile după care se ghidează prahoveanca Georgiana Grăjdeanu. Fie că optează pentru destinații din județ, din țară sau din afară, înainte de toate se documentează. Însă recunoaște că nu există loc unde să nu fi apărut și elementul surpriză.

De această dată, a optat să ne povestească despre Varșovia, un loc despre care ne-a mărturisit că a fost dragoste la prima întâlnire. Iar despre ceea ce a întâlnit acolo, ne-a relatat și nouă. O pagină de jurnal și recomandări de călătorie pe care le redăm integral mai jos.

„Pentru că de fiecare dată când am ajuns în Polonia, drumurile noastre o luau spre Berlin și nu mai făceam ocolul până la Varșovia, la jumătatea lui august m-am hotărât că a sosit momentul să ajung și acolo. Și m-a uimit un oraș care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost aproape ras de pe suprafața pământului.

Distrus peste 80%, a avut puterea de a renaște din ruine. Este un oraș curat, îngrijit, verde (are peste 80 de parcuri), în care există infrastructură, iar oamenii sunt liniștiți și civilizați.

L-a dat pe Chopin, a cărui inimă se găsește în Biserica Sfintei Cruci și despre care se spune că ar fi păstrată în coniac.
A dat-o pe Marie Curie (Sklodowska), care nu și-a uitat țara și când a descoperit primul element radioactiv i-a dat numele “poloniu”, după aceasta.
L-a dat si pe Copernic, fondatorul astronomiei moderne, dar și inițiatorul primei revoluții științifice.

Paradoxal, aici orașul vechi arată ca nou, fiind reconstruit după vechile planuri ale clădirilor dărâmate.

Au și o Casă a Scânteii (moștenire de la Stalin), care este de fapt Palatul Culturii și găzduiește și câteva teatre, cinema, muzee, dar și clădiri colorate care te duc cu gândul la Praga. Au flori, multe flori, catedrale, palat regal, fortăreața Barbican, care făcea parte din sistemul de apărare al imperiului rus, chihlimbar, dar și ciocolaterii cu tradiție (E. Wedel).

Au bănci cântătoare, la care este suficient să apeși un buton și, timp de câteva zeci de secunde, vei auzi acordurile unei compoziții a lui Chopin (și de asta s-au ocupat chiar autoritățile, pentru a marca 200 de ani de la nașterea compozitorului), dar și fântâna multimedia de pe malul Vistulei, care sâmbăta oferă un spectacol de lumini și sunete ce poate fi văzut și de sus, de lângă statuia lui Marie Curie.

Tips & tricks:

– recomand transportul cu avionul, pentru că sunt curse directe atât cu compania lor națională LOT, cât și cu WIZZ (fiind un nod aerian important, inclusive pentru legătura cu America, biletele trebuie să fie achiziționate primele); durata zborului este de o ora si 40 minute, iar din aeroport (care poarta numele compozitorului) se poate ajunge în oraș cu trenul, autobuzul (infrastructura este bine pusă la punct, trebuie doar puțină atenție când se iau biletele, pentru ca acestea sunt în funcție de timp) sau taxiul. Atenție că sunt controale în mijloacele de transport și amenzile sunt mari.

– pentru deplasarea prin oraș există autobuze, tramvaie, biciclete și trotinete (au pistele lor și se respectă regulile de circulație) care se pot închiria de peste tot, taxiul sau mersul pe jos. Distanțele sunt mari, dar este o plăcere să mergi printr-un asemenea oraș.
– prețurile sunt comparabile cu cele de la noi (paritatea zlot – leu e de aprox 1 la 1); plata se poate face și cu cardul

– banii se recomandă a fi schimbați la casele de schimb numite Kantor
– cazarea și masa (de ex. restaurantele Zapiecek sunt populare printre localnici, dar și turiști) sunt accesibile pentru toate buzunarele
– nu toți cunosc limba engleză, dar sunt deschiși să ajute”.

Fascinată de ceea ce a întâlnit în capitala Poloniei, cititoarea noastră ne-a oferit și câteva dintre imaginile imortalizate în această vacanță. Susține că i-a fost greu să facă o selecție pentru că orașul are câte ceva de spus și de fotografiat la fiecare pas.

Text și foto: Georgiana Grăjdeanu

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

Publică aici opinia ta

Comentariul tău
Numele tău