31 mai este Ziua Mondială Fără Tutun. Câţi copii mor anual din cauza fumatului pasiv

0
dreamstime_l_35712241_exp_aefd4.jpg

dreamstime_l_35712241_exp_aefd4.jpg

Copiii cad adesea victimă adulţilor care nu pot renunţa la viciul fumatului, iar datele făcute publice de specialişti, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, sunt înfiorătoare. 

31 mai este Ziua Mondială Fără Tutun şi un nou prilej pentru specialişti de a readuce în atenţie efectele nocive ale acestui obicei.

În România, peste 27% din populaţia de peste 15% este fumătoare (date conform unui studiu din 2014), iar mulţi dintre fumători aprind prima ţigară înainte de a împlini 10 ani.

Dacă în 2006 doar 5,2% dintre fetele adolescente din România fumau, în 2014 cifra creştea la aproape 9%.

Creşterea a fost şi mai ameninţătoare în ceea ce-i priveşte pe băieţi, de la 7,9% la o cifră aproape dublă după opt ani (14,14%). Fumatul curent creşte odată cu vârsta, iar adolescenţii spun că au fumat prima ţigară înaite de a împlini 10 ani.

În toată lumea, în 2012  au murit 1,7 milioane de copii sub 5 ani din cauza condiţiilor de mediu neadecvate.

570.000 morţi au fost cauzate de afecţiunile respiratorii, iar acestea au fost dobândite preponderent prin expunerea la factori poluanţi, preponderent fum de ţigară.

Jumătate dintre copiii de sub 5 ani de pe glob, adică aproximativ 700 milioane, mai spun datele, sunt expuşi fumatului pasiv, cu riscuri enorme, confirmate de studiile realizate de-a lungul anilor.

Pe termen scurt, cel mai important risc al acestei expuneri îl reprezintă infecţiile căilor respiratorii inferioare, iar pe termen lung greutatea redusă la naştere pentru copiii mamelor fumătoare/expuse la fumul de tutun, precum şi alte afecţiuni respiratorii, însă riscurile nu se opresc aici, ci continuă cu afecţiuni dintre cele mai grave, cum sunt cancerele.

citește mai multe pe adevarul.ro

*Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596

CLICK PENTRU A COMENTA

Comentariul tău
Numele tău