Vacanță pe Valea Teleajenului. Lista obiectivelor turistice de vizitat fără să stai blocat pe DN 1

valeni_392b2.jpg

valeni_392b2.jpg
Atmosfera de vacanță pare că este tot mai apăsătoare. În pregătirea mult așteptatului concediu, putem fugi în zilele de week-end și prin județ. Avem ce vedea și avem ce face, indiferent de vârstă. Astăzi, alegem destinații de pe Valea Teleajenului.

Vom găsi aici o serie de obiective care ne vor aduce un plus de sănătate fizică , dar și spirituală, precum și o multitudine de informații care ne vor îmbogăți bagajul culturii generale.

Cea mai cunoscută destinație dintre cele de pe Valea Teleajenului este Salina Slănic. Este cea mai mare din Europa, are 14 camere cu o înălţime de până la 50 m, o temperatură constantă de 12˚C, locuri de joacă pentru copii, un bufet, terenuri de sport. Un punct important din interior este Sala Genezei, unde găsiţi statuile scupltate in sare ale lui Traian şi Decebal, strămoşii românilor.

Lacurile Baia Baciului şi Baia Roşie pentru tratarea diverselor afecţiuni, alături de Hotel Slănic care dispune de o bază de tratament cu tradiţie, aflate în Slănic.

De la Slănic mergem la Vălenii de Munte. Dincolo de parcurile unde putem respira o gură zdravană de aer curat, iar copiii se pot distra în voie, găsim și o sursă impresionantă de informații despre atmosfera și preocupările oamenilor din zonă de-a lungul timpului. Şcoala de Misionare Naţională Regina Maria, Muzeul de Artă Religioasă, Muzeul Memorial Nicolae Iorga şi Muzeul de etnografie al Văii Teleajenului vor face o adevărată punte de legătură cu vremurile de altădată.

Coborâm spre Ploiești, iar în drumul nostru mai facem un popas la Lipănești, unde este păcat să nu vizităm, cel puțin o dată în viață, Mănăstirea Zamfira, singura lucrare „în frescă“, realizată de marele pictor român Nicolae Grigorescu, între anii 1856-1857.

Pentru cei care iubesc muntele, Ciucașul îi așteaptă cu traseele accesibile pentru toate vârstele. Chiar și bicicliștii își pot testa abilitățile și rezistența aici. Accesul se face în speciali din drumul Cheia spre Braşov.

E păcat să pleci de aici fără să mănânci platoul cald de la Cabana Ciucaş cu produse specifice zonei, realizate în bucătăria proprie, stropite cu o licoare tradițională, şi o porţie de papanaşi cu dulceaţă de afine şi smântână.
În zonă se află și Mănăstirea Cheia (sec. XVII) cu biserică (1835-1839) şi muzeu bisericesc şi Mănăstirea Suzana (1740) cu biserica Sf. Nicolae (1880-1882) cu pictura originară şi muzeu bisericesc, acces din drumul Cheia-Braşov.

Obiective pe Valea Teleajenului sunt din plin. Un circuit de două zile ar putea fi suficient pentru a le vizita, dar ca să nu fiți într-o continuă viteză, merită ca din zilele de concediu să vă rezervați câteva și pentru a cunoaște mai bine Prahova.

Detaliile despre aceste obiective și recomandări din plin găsiți pe www.visitprahova.ro 

Foto:

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău