fbpx

Mamaia_Beach_September_2013_83d08.JPG

La începutul secolului al XX-lea, autoritățile au intuit potențialul locului, așa că au conceput un plan de dezvoltare a zonei. Și au avut dreptate: stațiunea Mamaia a devenit, în scurt timp, perla litoralului românesc.

Mamaia a apărut din necesitatea ca orașul Constanța să aibă o plajă. În anul 1905, primarul Ion Bănescu ia hotârârea să transforme micul sat pescăresc într-o zonă modernă, unde oamenii să se relaxeze și să poată profita de razele soarelui. Inițiava edilului naște controverse.

„Spre stupefacția tuturor a folosit această zonă de dune dintre lac și mare, a nivelat-o, dunele erau foarte înalte, a adus pământ din Constanța, distrugând în acest sens o colină”, spune Doina Păuleanu, critic de artă.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

După mai bine de un an, planurile primarului au prins contur.

În stațiune a fost ridicat un pavilion de băi. Mai exact niște construcții din lemn, pe post de cabine.

„Pentru a deservi aceasta plajă s-a făcut un edificiu cu o serie întreagă de cabine de băi, de-a dreapta și de-a stânga. Acesta era și punctul terminus al căii ferate, dar era și zona în care oamenii coborau și pe urmă se separau pe sexe și se duceau către baie”, afirmă Doina Păuleanu, critic de artă.

Câțiva ani mai târziu, calea ferată a fost scoasă din uz, iar acolo a fost ridicat un edificiu de notorietate pentru zona litorală.

Citește continuarea pe Digi24.ro

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook

Ciprian Pap
Mai multe despre autor și articolele sale

970.jpg