fbpx

61757910.jpg

Mai ales în weekend, românii experimentează stări care nu sunt deloc plăcute. Câteva pahare în plus aduc după placere celebra stare de mahmureală, asupra căreia mulți spun că au control, pentră că ”știu să bea”. Press Association a dat publicității rezultatele unui studiu care dărâmă miturile despre cum se bea, ca să nu existe efecte nedoride.

Prima și cea mai eficientă regulă este ”băutul cu măsură”. Cum măsura diferă de la un caz la altul, și efectele sunt diferite. Diferă și capacitatea fiecărui organism de a procesa cantitățile de alcool ingerate. Un lucru e cert: indiferent de abilități, toți au o limită.

Cercetătorii au oferit băuturi alcoolice unui număr de nouăzeci de voluntari pentru a examina ''influenţa combinaţiei şi a ordinii de consum a berii şi vinului asupra intensităţii mahmurelii'', potrivit Agerpres.

Voluntarii au fost împărţiţi în trei grupuri. Persoanele din primul grup au consumat circa două halbe şi jumătate cu bere urmate de patru pahare mari cu vin alb, iar cele din al doilea au băut aceeaşi cantitate de băuturi alcoolice, însă în ordine inversă. Subiecţii din al treilea grup, cel de control, au primit fie bere, fie vin.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Participanţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 40 de ani, au fost chestionaţi la intervale regulate în legătură cu starea resimţită şi au fost ţinuţi sub supraveghere medicală pe timpul nopţii.

Subiecţii, dintre care unii au vomitat după ce au consumat băuturile alcoolice, au detaliat a doua zi starea de mahmureală resimţită şi au primit un scor calculat în funcţie de aşa-numita ''Scară a Mahmurelii Acute'', bazată pe factori precum senzaţia de sete, oboseală, durere de cap, ameţeală, greaţă, neplăceri stomacale, ritm cardiac crescut şi inapetenţă.

Concluziile, publicate în American Journal of Clinical Nutrition, au indicat faptul că indiferent de ordinea în care sunt ingerate băuturile alcoolice, consumul excesiv provoacă stări de rău.

Doctor Kai Hensel, membru al Universităţii Cambridge din Marea Britanie şi coautor al studiului, a declarat: ''Oricât de neplăcute sunt mahmurelile, trebuie să ne amintim că acestea au cel puţin un beneficiu important - ele reprezintă un semnal de alarmă cu rol de protecţie care cu siguranţă i-a ajutat pe oameni de-a lungul secolelor să îşi schimbe comportamentele. Cu alte cuvinte, acestea ne pot ajuta să învăţăm din greşelile noastre.''

surse: press association, agerpres,

61757910.jpg

Informeaza-te inainte de a cumpara o casa

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook