Să fii student în UPG nu e ușor. De ce? În primul rând, înduri atât frigul de afară, cât și pe cel din interior. Dar cum e să fii student străin în UPG? Ei bine, nici așa nu discutăm de o situație mai bună, dar te acomodezi cu timpul, iar tinerii români, cât și profesorii, sunt mereu dornici să ajute.

Am câțiva prieteni străini care studiază la noi în Ploiești. Sunt niște oameni extraordinari, calzi și deschiși în orice privință.

Am început să merg la orele străinilor aflați în anul pregătitor și am fost surprinsă să aflu cât de dornici sunt să lege noi prietenii și să cunoască tot ce ține de cultura românească.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Dar să lăsăm asta. I-am întrebat cum e viața de student străin la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești și iată ce am aflat:

1. În primul rând, au aflat că viața de căminist în UPG nu se numără printre cele mai bune. Nu toate căminele arată bine. Cei mai mulți dintre ei se luptă cu frigul, mizeria, pereți decojiți. Dar cum omul se adaptează condițiilor, așa au făcut și ei, nu au încotro.

În orice caz, cei mai mulți au o problemă cu frigul în general, sunt obișnuiți cu zilele călduroase, vin din zone unde iarna nu-și face simțită prezența.

2. De altfel, prețul creditelor la ei diferă. În cazul în care au vreo restanță și trebuie să plătească numărul de credite aferente, studenții străini scot din buzunar în jur de 27 de euro.

În timp ce, studenții români plătesc pentru un credit 35 de lei. Deci, fără restanțe în cazul lor!

3. Totodată, anul pregătitor este cel mai „mișto”. De ce? Doamnele profesor își fac meseria, dar încearcă să se și apropie de ei, să îi ajute, până vor învăța să se descurce singuri.  Un prieten străin, libian, mi-a mărturisit că o doamnă profesor l-a ajutat, mergând la farmacie pentru a-i lua câteva medicamente.

Era răcit și îi era greu să-i ceară farmacistei ceva pentru a se trata. Pe lângă asta, legi prietenii. Pentru că este anul în care studiază limba română, studenții străini se ajută între ei, devin empatici.

Unde mai pui că descoperă și mâncarea de la cantină, care de altfel, e delicioasă.

4. În privința banilor, e de înțeles că trebuie să nu fie cheltuitori. Ei nu primesc din când în când pachet de la mama cu zacuscă și diferite preparate pregătite de ea. Tinerii străini trebuie în continuu să își procure mâncare, să gătească dacă știu și să le mai și rămână câțiva bani de distracție.

Pe lângă asta, plătesc căminul și creditele dacă e cazul. Ceea ce am descoperit este că cei mai mulți dintre ei preferă să împartă o garsonieră cu un coleg, prieten. Asta pentru că le e greu să învețe în cămin și condițiile, așa cum am mai spus, nu se numără printre cele mai bune.

De altfel, dacă ești norocos și stai într-unul dintre căminele super dotate, nu mai e nevoie să-ți cauți o garsonieră.

5. Ce am auzit cel mai des la ei este că Ploieștiul e plictisitor. Au vizitat rapid tot ce se poate vizita și nu le rămâne nimic de făcut. Problema aceasta nu e doar a lor, ci și a ploieștenilor.

Dar cum și ei dispun de gratuitate pe tren, au început să se plimbe prin întreaga Românie și le place. De exemplu, prietenul meu libian s-a îndragostit de Constanța și Brașov.

6. În ceea ce privește prieteniile cu studenții români, nu le e dificil să cunoască alte persoane, iar ei se fac imediat plăcuți. Mai greu este în anul pregătitor, unde sunt toți studenți străini și nu interacționează și cu ceilalți.

Alteori se lovesc și de reticența românilor, mai ales în privința arabilor. Sunt influențați de ceea ce se petrece în lume și nu realizează că și ei sunt oameni.

Dar, din fericire, cazurile sunt rare. Unii dintre aceștia s-au și angajat part-time, atunci când au început să cunoască limba română cât de cât. Toți și-au format un întreg stil de viață aici, iar cei mai mulți aleg să rămână în România după terminarea facultății. Motivele sunt multe, dar în principiu, au început să iubească țara și pe oamenii din ea.


negativ-media.jpg
NEGATIV MEDIA - Creator de conținut online
comunicare[@]negativmedia.ro

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Travel&Lifestyle
  • Vineri, 18 Ianuarie 2019
  • De Observatorul Prahovean

Unde poți ieși vineri seară în Ploiești

Cum astăzi e vineri, iar după o săptămână grea simți nevoia de a te distra sau relaxa, iată ce poți face în această seara: Astăzi, 18 ianuarie, începând cu orele 20:00, ești invitat la o seară  de Folk...