Interviu cu Bogdan-Tiberiu Furtună, președinte TSD Ploiești: “Am ales să-mi fac curaj și să spun adevărul”

0
Bogdan Tiberiu Furtuna, presedinte, TSD Ploiesti, inginer petrolist

Bogdan-Tiberiu Furtună are 29 de ani și este președintele TSD Ploiești. A absolvit Facultatea de Inginerie, specializarea Geologia Resurselor Petroliere, din cadrul UPG și deține o diplomă de master în Transportul, Depozitarea și Distribuția Hidrocarburilor obținută tot în cadrul UPG. La locul de muncă este inginer petrolist în cadrul societății CONPET S.A. Spune că înainte de a intra în politică nu știa nici cine este președintele României.

1. Prezintă-te în câteva cuvinte. (nume, studii, funcție, partid politic)

Bună ziua! Numele meu este Bogdan-Tiberiu Furtună, am 29 de ani, sunt absolvent al Universității Petrol-Gaze din Ploiești, Facultatea de Inginerie a Petrolului și Gazelor – specializarea Geologia Resurselor Petroliere, dețin o diplomă de master tot în cadrul Facultății de Inginerie a Petrolului și Gazelor – specializarea Transportul, Depozitarea și Distribuția Hidrocarburilor și ocup funcția de inginer petrolist în cadrul societății CONPET S.A. Ploiești.

În prezent sunt membru al Partidului Social Democrat și ocup funcția de președinte TSD Ploiești.

2. Ce reprezintă comunitatea din perspectiva ta de cetățean? Dar din postura de om cu implicări politice?

În opinia mea, comunitatea este acea familie extinsă, cu diverse nevoi/necesități, locul în care trebuie să ne ajutăm reciproc, să ne respectăm reciproc și să ne dăm interesul pentru a conviețui într-un mediu cât mai armonios.

Citește și: Nicoleta Sprîncenatu: “Comunitatea înseamnă respect și conștientizare a individualismului celorlalți membri”

Din punctul de vedere al unui om ce a ales implicarea politică, nu pot spune că văd comunitatea într-un mod diferit, ci doar se schimbă responsabilitățile. Atunci când îți dorești să faci mai multe lucruri benefice pentru comunitatea din care faci parte, consideri că nu poți face individual tot ceea ce ți-ai propus, așa că alegi să faci parte dintr-o echipă cu care împărtășești aceeași gândire și ai aceleași priorități vis a vis de bunul mers al societății.

3. Care este viziunea partidului din care faci parte și cum ajută aceasta oamenii de rând care vin în direcția voastră?

Partidului Social Democrat este compus din persoane care mereu au urmărit să se implice în ajutorul tuturor categoriilor sociale, promovând și susținând drepturile și libertățile acestora.

Acest lucru a fost posibil prin efectuarea diverselor campanii de informare, implementarea anumitor proiecte de susținere și încurajare în domenii precum cel al educației sau cel al sănătății, prin menținerea unui echilibru la nivelul păturilor sociale și punând întotdeauna bunul mers al societății pe primul loc. Consider că partidul pe care îl reprezint răspunde tuturor pretențiilor unei societăți moderne și competitive.

4. Ce presupune ideea de a fi om politic și cum anume ajungi să ai o funcție într-un partid?

A fi om politic implică o responsabilitate imensă, pe care ți-o asumi atunci când alegi să faci parte dintr-o anumită echipă și consideri că ai determinarea, dorința, capacitatea și răbdarea necesare pentru a te asigura că răspunzi tuturor nevoilor societății din care faci parte.

Pentru a putea obține o anumită funcție într-un partid, consider că cel mai important este să nu faci nimic în interes personal, să fii dedicat, să îți dai interesul în tot ceea ce faci și să fii un adevărat om de echipă.

Nu consider că este nevoie să te străduiești pentru a avea o anumită funcție, trebuie doar să te pui la dispoziția celor din jur (întotdeauna fiind gata să renunți la orgolii, interesele propri, să fii deschis colaborării și de ajutor pentru societate), să fii un model pentru toți cei din jur în ceea ce privește hărnicia, bunătatea, iar perseverența să fie cea care te reprezintă.

5. Ce gânduri/idei aveai despre societate și comunitate atunci când ai început să te implici în viața politică?

Cred că un aspect foarte amuzant este: ce părere aveam despre politică înainte de a alege să mă implic? Până să fac acest pas, fără urmă de ezitare spun că nu aveam nici cea mai mică tangență cu ceea ce reprezintă politica românească.

Eram atât de bine pus la punct cu informațiile, încât abia dacă știam cine este președintele țării (nici nu are rost să menționez cunoștințele pe care le aveam despre premier, deputați, senatori etc.).

Dintr-odată, acum o bună perioadă de timp, au început să fie foarte multe scandaluri politice mediatizate și lumea a început să discute tot mai des despre politică (șocant pentru mine, fiind obișnuit să aud pe toată lumea cum vorbește doar despre subiecte ce țin de fotbal).

Citește și: Florin Ioniță, membru al biroului politic județean: “Politicianul trebuie să știe să se înconjoare de specialiști și să le asculte sfaturile înainte de a lua decizii”

Ceea ce vedeam, coroborat cu ceea ce auzeam în jurul meu, a început să mă intrige și acest lucru m-a făcut să vreau să știu tot mai multe. Dându-mi interesul, căutând cu răbdare, fiind tot mai receptiv în legătură cu subiectele ce țin de politică, am ajuns la concluzia că niciodată nu suntem suficient de bine informați și că românii ajung să fie tot mai ușor manipulați din cauza superficialității.

Considerând că o informare corectă și cordială (chiar dacă adevărul nu este ușor de digerat uneori) este exact ceea îi lipsește acestei societăți, am ales să-mi fac curaj și să expun adevărul (atât prin intermediul diverselor postări din mediul virtual, cât și atunci când am posibilitatea de a dialoga cu anumite persoane).

6. Ce nu se spune despre oamenii care se implică într-un partid, deși cetățenii ar trebui să afle?

Sunt foarte mulți oameni extrem de devotați, care renunță la tot timpul liber pe care îl au (timp pe care l-ar putea petrece împreună cu familia sau prietenii) doar pentru a-și urma această pasiune și pentru a implementa proiecte pe care le consideră extrem de importante pentru toți cei din jur.

Am întâlnit foarte multe persoane care s-au străduit enorm să rezolve cât mai multe nevoi ale oamenilor și în ciuda criticior primite, au continuat cu aceeași perseverență doar pentru a se putea bucura văzând rezultatul final.

7. Enumeră 3 cele mai importante schimbări pe care ți le dorești în România și cum anume s-ar putea acestea realiza.

În viziunea mea, problemele importante ale țării, care fără a fi rezolvate schimbările nu pot avea loc, sunt următoarele:

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă România este reprezentată de defrișările necontrolate și lipsa unor campanii ample de împădurire. Pentru a se putea realiza cu adevărat acele împăduriri, cei responsabili în acest sens trebuie să o facă cu simț de răspundere și nu doar de dragul de a-și face publicitate.

Aș fi mult prea excentric (dar de forță majoră este cel mai benefic) să vin cu ideea implementării unui proiect de sistematizare și monitorizare a masei lemnoase tăiate, cât și a celei proaspăt plantate; Sprijinirea tinerilor care își desfășoară studiile este o problemă care tot persistă în România.

Citește și: Alex Ștefan, medic veterinar în Ploiești: “Un animal de companie este egal cu introducerea unui nou membru în familie”

Avem foarte mulți tineri care renunță la facultate din diverse motive (își dau seama pe parcurs că este o facultate prea grea, realizează prea târziu că nu este ceea ce își doresc cu adevărat, nu dispun de situația financiară potrivită pentru a putea finaliza studiile, se angajează pentru a-și plăti studiile și așa ajung să lipsească la multe dintre cursuri etc.).

Pentru a putea evita acest lucru, consider foarte benefică implementarea în sistemul de învățământ superior a unor programe de consiliere psihologică și juridică (gratuită, bineînțeles).

O problemă foarte delicată, cel puțin așa o percep eu, este folosirea resurselor naționale în defavoarea românilor. Redobândirea resurselor naționale este una dintre principalele posibilități de relansare a economiei țării noastre.

8. Cum comentezi problema salubrizării din Ploiești și ce soluții vezi în acest sens?

Este un subiect care efectiv mă depășește (în mod deosebit din cauza lipsei transparenței), care, din nefericire, nu este doar la nivelul municipiului Ploiești.

Am urmărit cu interes tot ceea ce anunța/declara Primăria Municipiului Ploiești, cât și comunicatele venite din partea ROSAL Prahova. Dacă acorzi atenție declarațiilor venite din partea ambelor instituții, se observă faptul că adevărul este undeva la mijloc.

O soluție pentru ceea ce se întâmplă: reprezentanții primăriei să se așeze la o masa cu reprezentanții Rosal Prahova și să expună în fața camerelor de filmat toate impedimentele de care s-au lovit, toate nemulțumirile, toate specificațiile contractuale nerespectate ce au făcut în așa fel încât municipiul să ajungă precum o groapă de gunoi.

9. Detaliază un proiect pe care l-ai creat pentru comunitate și pe care, de ce nu, ai reușit să îl implementezi cu ajutorul partidului din care faci parte.

Unul dintre proiectele pe care mi l-am dorit și pe care l-am considerat exact ceea ce îi lipsește acestui municipiu pentru a prinde viață, a fost realizarea unui centru vechi al Ploieștiului (unde parcă deja vedeam numele “Centrul tineretului”). Nici nu cred că are rost să expun cum, în viziunea mea, deja existau terase precum cele din Centrul Vechi Timișoara, Arad, Craiova, chiar și Târgoviște.

Totul suna extraordinar și tare dezamăgit am fost atunci când am aflat că nu se poate implementa ceva asemănător orașelor mai sus menționate, deoarece nu există o rețea publică de canalizare… în centrul unui Municipiu, anul 202, nu există canalizare (mie nevenindu-mi să cred atunci când un prieten mi-a spus că el, având casa la nici 2 km distanță față de centru, nu are canalizare).

10. Sunt tinerii pregătiți să facă politică? Detaliază.

Cu siguranță da. Încă mai există foarte multe persoane de la care au ce învăța tinerii care aleg să se implice pe plan politic (de la cum să te ocupi de probleme ce țin de administrație, până la cum să porți un dialog pe diverse teme politice cu o persoană necunoscută, cu care alegi interacționezi pe stradă).

Există foarte multe cursuri de specializare în acest sens și oricând va fi nevoie de opinii venite din partea tinerilor care își doresc mai mult pentru societatea pe care o reprezintă.

11. Ce șanse au tinerii care intră în politică să facă o schimbare reală în comunitate?

Șansele ca un tânăr să-și pună amprenta asupra unei schimbări reale din comunitate sunt mult mai mari atunci când fac parte dintr-o echipa (mai ales una care îi împărtășește aceleași idei), decât dacă alege să nu facă acest pas și preferă doar să se gândească la ceea ce consider că este benefic societății din care face parte (fără a evidenția sau face cunoscut ceea ce gândește).

12. Ce blocaje/refuzuri a întâmpinat până în prezent din cauza faptului că reprezinți partidul?

Nu am întâmpinat niciun fel de blocaj sau refuz din cauza faptului că reprezint acest partid. Am avut posibilitatea de a cunoaște mai mulți oameni care, în ciuda faptului că aveam opinii și înclinații politice diferite, am putut dialoga civilizat cu aceștia. Am putut afla multe idei noi și așa am ajuns la concluzia că existența mai multor opțiuni politice este exact ceea ce conferă un echilibru (asemenea Yin și Yang).

13. La finalul acestui interviu, lasă un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Prahovean.

Văd oarecum haios faptul că o bună perioadă de timp, eu eram cel care citeam anumite interviuri și vedeam la final “transmite un mesaj pentru cititorii ziarului Observatorul Ph”, iar acum eu sunt cel care poate face acest lucru.

Citește și: Sunt într-o relație complicată cu telefonul meu

Un singur sfat: pe cât de mult timpul sau răbdarea o permite, încercați să citiți fără a da dovadă de superficialitate. Au fost nerepetate rânduri în care comentariile cititorilor corect informați au avut impact și au putut schimba ceva în societate.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0785 075 112 pe WhatsApp sau Signal.

Vreau să mă abonez la serviciul de mesagerie WhatsApp - Trimite un mesaj pe Whatsapp cu textul VREAU SĂ MĂ ABONEZ la numărul de telefon la 0785 075 112

Lasă comentariul tău. Click AICI

Comentariul tău
Numele tău