fbpx

Screenshot_11.jpg

De ce au reușit companii precum Cambridge Analytica să strângă terabiți de date despre utilizatorii Facebook și să le folosească la capacitate maximă în manipularea psiho-politică? Pentru că prostia există în procentaj extrem de mare pe rețelele sociale și continuă, pe zi ce trece, să se extindă.

După episodul Fake News: Ce se întâmplă dacă tastezi BFF pe Facebook și de ce nu trebuie să-ți schimbi parola a venit rândul altui mesaj distribuit în masă de către utilizatorii Facebook speriați fiindcă ”Mark” le-a transmis personal că-i va taxa pentru prostiile pe care le fac pe Facebook dacă nu trimit mesajul la 18 prieteni diferiți.

”Bună, eu sunt Mark, directorul Facebook. Bună ziua tuturor, se pare că toate avertismentele sunt reale. Utilizarea Facebook va costa bani. Dacă trimiteți această linie la 18 diferiți de lista dvs., pictograma dvs. va fi albastră și va fi gratuită pentru dvs. Dacă nu mă credeți, mâine la ora 18:00 Facebook va închide și va deschide ceea ce trebuie să plătiți. Totul se află sub lege. Acest mesaj informează toți utilizatorii că serverele noastre au fost supraîncărcate recent. Vă rugăm să vă ajutați să rezolvați această problemă. Solicităm utilizatorilor activi să transmită acest mesaj fiecăruia dintre persoanele din lista dvs. de contacte pentru a confirma utilizatorii noștri activi din Facebook. Dacă nu trimiteți acest mesaj tuturor contactelor dvs. din Facebook, contul dvs. va rămâne inactiv, pierzând toate persoanele de contact fără a trimite acest mesaj. Smartphone-ul dvs. va fi actualizat în următoarele 24 de zile, va exista un nou design și o nouă culoare pentru chat. Stimate utilizator Facebook, vom face o actualizare Facebook de la ora 23:00. până la ora 5 dimineața. în această zi. Dacă nu postați acest lucru tuturor persoanelor de contact, actualizarea va fi anulată. Nu veți putea să comunicați cu mesajele Facebook. Va trebui să plătiți taxa dacă nu sunteți utilizator frecvent. Dacă aveți cel puțin 10 persoane de contact, trimiteți acest mesaj SMS și logo-ul va deveni roșu pentru a indica faptul că sunteți un utilizator confirmat ... Am terminat-o gratuit. Mâine încep să colecteze mesajele Facebook la 0,37 centi. Trimiteți acest mesaj mai mult de 9 persoane de contact și puteți fi gratuit pentru dvs. Ceasul și mingea vor deveni verzi. Faceți acest lucru și veți vedea că Facebook este acum gratuit. Trimiteți 10 persoane pentru a vă reactiva serviciul gratuit.bdiioa”, sună cel mai nou mesaj de tip fake news distrubit masiv pe Facebook.

După ce că este scris într-o limbă română nedemnă nici măcar de Google Translate, logica mesajului este total absurdă. Cu toate astea, au existat și încă există destui utilizatori înguști la minte încât să creadă aberația redactată doar pentru a-și bate joc de timpul și neuronii oamenilor.

Ca să vă faceți o idee despre proporțiile mesajului, pe care eu, din fericire, l-am primit doar prin Messenger și doar de la două persoane, dați un search în Facebook după ultima alăturare de litere din mesaj ”bdiioa”, apărută probabil ca o tastare greșită la prima distribuire.

O altă remarcă pentru cei care au share-uit acest tip de mesaj și citesc articolul meu, deși sunt foarte slabe șansele ca ei să fi ajuns până aici cu cititul și să fi înțeles ceva: Eu am primit mesajul miercuri, însă n-am dat niciun share. Iată că azi e vineri după amiază și încă am contul activ. Oare de ce? :)

Unde duce acest tip de psihoză online? Ei bine, doar te ține ocupat. Și când capacitățile mentale sunt și așa limitate, gândiți-vă cât de ușor poți manipula atunci când ai în față un public redus mintal.

Contactează Redacția Observatorulph.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.
Ciprian Pap
Jurnalist din 2007. A început în presă scrisă, a făcut TV, dar l-a fascinat online-ul. Din 2008, face parte din echipa Observatorul Prahovean și, din 2009, se ocupă intens de dezvoltare web, el fiind cel responsabil de ”problemele” site-ului dar și de noutățile tehnice și de aspect pe care le vedeți pe Observatorulph.ro.
De același autor

banner sos deces ultim 300 copyright.jpg
970.jpg