cyber_attack_1_0.jpg

Nou atac cibernetic la nivel mondial. GoldenEye blochează calculatoarele.

 

Atacul a lovit inițial băncile, instituțiile guvernamentale și companiile ucrainene. Noul atac se răspândește rapid în întreaga lume și a blocat deja sistemele informatice ale unor companii și firme din Spania, Marea Britanie, Danemarca și Rusia. Între timp, oficialii ucrainieni denunță cel mai de amploare atac din istorie și susțin că este vorba despre o versiune a ransomware-ului WannaCry, informează Rfi.ro.

Cât privește România, atacul ransomware care afectează Ucraina a lovit companii şi instituţii locale, anunță Bitdefender. Noua ameninţare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, criptează datele utilizatorilor şi apoi solicită recompensă, a anunţat producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender. ”Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate şi apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forţează calculatorul să se închidă şi îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, a anunţat compania.

 

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Maricea a afirmat că pentru protecţie este necesară o copie de siguranţă a datelor, actualizarea la zi a sistemului de operare şi un antivirus cu licenţă.