hacker romana sua presa

”Infracţionalitatea cibernetică îi costă pe americani miliarde de dolari pe ani. Deşi este o ţară mică din Europa de Est, România este şi unul dintre centrele de unde vin hackerii: atât cei care comit infracţiuni, cât şi cei care se luptă împotriva acestora”, potrivit unui jurnal de ştiri al NBC. 

 

NBC adăugat că în Transilvania, pe lângă imaginile pitoreşti şi poveştile despre Dracula, vampirii din acele locuri nu mai vor ”sângele” oamenilor, ci banii. 

”Infracţiunile cibernetice au fost o problemă în România. Cele mai multe cazuri de infracţiuni au fost raportate în Râmnicu Vâlcea, oraş care a devenit cunoscut drept ”hackerville”. Oraşul a ajuns faimos în urma numeroaselor fraude financiare şi a licitaţiilor trucate care aveau epicentrul acolo”, a declarat pentru NBC Paul Vitchock, agent special FBI. 

 

Victimele din SUA trimiteau bani către România crezând că îşi cumpără ceva online, însă niciodată nu primeau marfa. Guvernul României a făcut o prioritate naţională din lupta anti-infracţiuni cibernetice şi avut parte de succes,  deseori limitat. 

”Grupurile pe care reuşeam să le neutralizăm într-un loc, însă se regrupau şi apăreau ulterior în altă parte”, a declarat Ioana Albani, procuror român specializat în infracţiuni cibernetice. 

Unul dintre motivele succesului din spatele acestor grupări este folosirea unui software sofisticat care le permite să îşi ascundă adevărata locaţie. 

”Este ca un joc de şah. Pot fi fizic aici, dar virtual pot fi în Singapore”. 

NBC aminteşte de unul dintre cei mai cunoscuţi hackeri din lume, care este român şi lucrează sub numele de cod ”tinkode”. El a reuşit să spargă unele dintre cele mai importante companii şi instituţii din SUA, precum NASA, Departamentul de Apărare sau Oracle, direct din România.  

”Găseam vulnerabilităţi în aceste sisteme pentru a arăta că nu sunt tocmai sigure, dar totodată şi să-mi cresc reputaţia şi să devin mai bine cunoscut pentru ceea ce fac”, a spus el. 

În România el a primit o pedeapsă cu suspendare, în timp ce în SUA nu a fost pus deloc pus sub acuzare, pentru că a alertat companiile de vulnerabilităţile lor. 

NBC vorbeşte şi de Mădălin Dumitru, care a pornit o firmă de securitate numită Cyber Smart Defence. 

”Cea mai bună modalitate să găseşti o vulnerabilitate este să vorbeşti direct cu un hacker”, a spus Mădălin Dumitru. 

articolul intreg AICI