SpalshData publică acest top al parolelor proaste pe Internet pe care le-a identificat în 2015, conform Engadget. Sunt cele evidente, care nu par să se schimbe prea curând: password (parolă - trad.) şi 123456. Apoi, mai sunt diverse cuvinte pe care utilizatorii le-au găsit mai uşor de reţinut, cum ar fi football. Este o surpriză pentru fanii filmelor că starwars intră pe locul 25, o prezenţă nouă în top.

SpalshData publică acest top al parolelor proaste pe Internet pe care le-a identificat în 2015, conform Engadget. Sunt cele evidente, care nu par să se schimbe prea curând: password (parolă - trad.) şi 123456. Apoi, mai sunt diverse cuvinte pe care utilizatorii le-au găsit mai uşor de reţinut, cum ar fi football. Este o surpriză pentru fanii filmelor că starwars intră pe locul 25, o prezenţă nouă în top.

 

În caz că te simţi mai înţelept pentru că nu ai ales niciuna dintre acestea, ar trebui să ştii că pe aceeaşi listă se mai regăsesc qwerty şi abc123. Unele servicii de mail şi site-uri de comerţ online generează automat parole pentru contul tău, pe care le poţi schimba, şi acestea sunt compuse din cifre şi litere într-o ordine care ar trebui să fie greu de identificat de cineva care ar încerca să-ţi spargă contul.

Când vine vorba de securitate online, ţine minte că cel mai bine e să alegi o parolă care n-are legătură cu tine şi nici nu este evidentă. Este celebru cazul lui Marcel-Lehel Lazăr, mai cunoscut drept Guccifer, care a reuşit să spargă conturi celebre folosind doar răbdarea şi Internetul. 

În loc să folosească viruşi sofisticaţi sau alte unelte specifice infractorilor cibernetici, el căuta online cât mai multe informaţii despre ţintele lui, informaţii pe care le folosea pentru a răspunde întrebărilor de securitate necesare obţinerii unei parole. Pentru a sparge parola Corinei Creţu, el s-a chinuit şase luni de zile, de exemplu.

 

sursa: adevarul.ro