- Publicitate -

De ce încă se mai practică pirateria digitală în România?

Deși au fost adoptate legi care interzic pirateria digitală, în România această practică nu este atât de pedepsită (sau chiar deloc) precum în alte țări.

De ce se practică pirateria?

Nu toți care trăiesc în România își permit ”luxul” de a rupe din salariul exagerat de mic pentru a-și satisface mici plăceri și de a se relaxa după o zi de muncă. Sau cel mai probabil, cei care își permit, preferă să facă altceva cu banii, pe premisa că ”de ce să cumpăr când îl găsesc gratis”.

Sunt prețurile exagerate?

În ultimii ani, când vine vorba de vizionat filme sau ascultat muzică (fără reclame) platformele care oferă aceste servicii au prețuri rezonabile (zic eu) pentru ceea ce oferă. Deci putem spune că, sume cuprinse între 25 și 100 de lei pe lună, nu reprezintă o ”gaură” atât de mare în buget.

Când vine vorba de industria jocurilor, prețurile sunt ”puțin” mai mari față de cele menționate anterior. În general, prețurile pentru un joc produs de marile companii se învârt în jurul sumei de 250 de lei. Pentru o persoana cu un salariu minim pe economie, acesta ar trebui să plătească aproximativ 20% din banii pe care îi câștigă.

Același lucru se aplică și pentru programele pentru Windows(și nu numai), la care ori ești nevoit să plătești abonamente lunare, fie anuale, pentru care uneori întrebuințările lor nu justifică prețul.

Și acum stau și îmi pun întrebarea: ”Oare este justificată pirateria digitală în România?”. Ținând cont că, în alte părți ale lumii, acei 250 de lei (50 de euro) pot însemna 5%, sau mai puțin dintr-un salariu minim pe economie, justifică motivul pentru care ei nu sunt ”pirați”.

De aici se presupune și motivul pentru care, în țările civilizate, cei care practică pirateria digitală sunt pedepsiți în număr foarte mare. Tot de aici, se poate presupune și de ce, noi, Românii, nu suntem atât de des trași la răspundere.

De ce nu-și fac companiile prețurile în funcție de țară să le cumpere toată lumea produsele?

Răspunsul la această întrebare e simplu, probabil îl bănuiți și voi. Ce sens ar avea, pentru o companie, să scadă cu mult prețurile pentru ”câțiva” cumpărători în plus?

Și, sincer vă spun, chiar dacă prețul unui joc ar scădea de la 250 de lei la 50 de lei, probabil majoritatea are prefera să îl pirateze. De ce? E gratis și nu te trage nimeni la răspundere.

Pe lângă toate acestea, nu ar fi corect față de toată lumea. De ce cineva din România plătește 10 euro pentru un produs, iar cineva din Germania, Statele Unite, Marea Britanie plătește 50 de euro. Sau de ce cineva dintr-o țară din lumea a treia să plătească 5 euro pentru un produs, iar noi să plătim 20 de euro.

În final, nu încurajez pirateria și chiar susțin plătirea de servicii sau produse, bineînțeles dacă prețul este justificat și nu plătim doar ”brandul”.

Ai informații care ar putea deveni o știre? Contactează-ne la: 0785 075 112, pe WhatsApp sau Signal.

Urmărește știrile Observatorul Prahovean și pe Google News!

Sondaj

Sunteți mulțumiți de activitatea primarului Andrei Volosevici în cei doi ani de mandat?

- Publicitate -

Articole asemănătoare

Ministrul Educației susține că nu vor fi probleme cu încălzirea școlilor: ”Nu e cazul să trecem în online sau să reducem programul”

În această dimineață, Sorin Cîmpeanu a anunţat că a convocat la Bucureşti toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni...

Mai noi ori mai vechi – VIDEO

Săptămâna aceasta vă invit să facem împreună, o incursiune cinematografică în Asia. Da, imaginati-vă că în afară de americani și europeni, mai sunt și...
- Publicitate -

Video Observatorul Prahovean

- Publicitate -

Ultimele știri

Marian Godină, reacție după ce ministrul Educației a reacționat la acuzațiile de plagiat: „Domnule ministru, nu mai bine vă dați dumneavoastră demisia?”

Jurnalista Emilia Șercan a susținut, luni, că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a plagiat într-o lucrare din trecut și că, acum, prin funcția deținută, încearcă...

A incendiat o mașină și s-a ales cu dosar penal

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Ciorani au reținut pentru 24 de ore un bărbat în vârstă de 35 de ani, bănuit de...

Când revin ploile în Prahova. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

După o perioadă cu temperaturi mult scăzute față de cele normale și ninsori în zona de munte, meteorologii au anunțat, luni, că această săptămână...

TCE Ploiești: Se suspendă, începând cu 1 octombrie, traseu 40 barat

SC Transport Călători Express (TCE) a anunțat, luni, suspendarea, începând cu 1 octombrie, a unui traseu în Ploiești. Este vorba de traseul 40 barat,...

Un medic cardiolog prins în flagrant când lua mită 1.000 de euro

Unul dintre cei mai cunoscuţi medici cardiologi din Timişoara a fost prins în flagrant când lua mită 1.000 de euro. Marian Gaşpar, șeful Secţiei de...
- Publicitate -
- Publicitate -
- Publicitate -

Parteneri

- Publicitate -