pamant-1-1170x658.jpg

Cercetătorii încă nu s-au decis cum ar trebui să arate viitorul super-continent și, la idei diferite, există și nume diferite. Astfel, ar fi prefigurate vreo patru scenarii posibile: Novapangea, Pangea Ultima, Aurica și Amasia.

Modul de formare al fiecăruia dintre ele diferă în funcție de modul în care s-a fragmentat în trecut Pangea și de direcțiile în care se mișcă azi continentele. Părerile sunt împărțite, nimeni nu știe precis ce va fi, dar formele actualelor continente îți dau o oarecare idee despre cum erau ele contopite și care din care s-a desprins.

Australia a ajuns cea mai vitregită, dar situația s-ar putea schimba dacă au dreptate cei care susțin formarea în viitor a super-continentului Novapangea (adică Noua Pangea). Numele spune tot. Susținătorii acestei teorii cred că lumea se întoarce la origini. Nu se știe dacă va mai exista umanitatea până atunci, dar plăcile tectonice cu siguranță vor fi.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

novapangea-1.jpg

Al doilea scenariu prevede formarea Ultimei Pangea, care presupune tot contopirea tuturor actualelor continente, înconjurate de un mega-ocean Pacific, dar cu un fel de Ocean Indian în interiorul continentului.

novapangea.jpg

Aurica presupune închiderea Oceanului Atlantic, iar Australia va fi, în sfârșit în centrul atenției, la propriu, pentru că ar intra între celelalte continente, dar se referă tot la formarea unei singure mase terestre.

.amasia.jpg

Sursa: DailyMail

Ciprian Pap
Jurnalist din 2007. A început în presă scrisă, a făcut TV, dar l-a fascinat online-ul. Din 2008, face parte din echipa Observatorul Prahovean și, din 2009, se ocupă intens de dezvoltare web, el fiind cel responsabil de ”problemele” site-ului dar și de noutățile tehnice și de aspect pe care le vedeți pe Observatorulph.ro.
De același autor

Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.