cancer col uterin.jpg

Cancerul, sub toate formele sale, face victime la orice pas, în întreaga lume. Însă, datorită eforturilor acestei țări, ea ar putea deveni prima din lume care va elimina în întregime cancerul de col uterin.

Infecția cu transmitere sexuală provoacă 99,9% din cazurile de cancer de col uterin. Totuși, Australia ar putea fi statul care ar motiva și mobiliza întreaga planetă. Asta pentru că Australia este pe cale să elimine complet cancerul de col uterin. Din 2007, țara a vaccinat gratuit toți adolescenții.

Potrivit unui studiu, efortul Australiei de a distribui gratuit vaccinul împotriva papilomavirusului (HPV) în școli a dat roade. În 2007, guvernul federal australian a început să ofere vaccinul fetelor cu vârste între 12-13 ani, iar în 2013 l-a fost pus la dispoziția băieților. Fetele și băieții din afara acestei categorii de vârstă, dar sub 19 ani au dreptul la două doze libere de vaccin.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Între 2005 și 2015, procentul femeilor australiene cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani care au avut HPV a scăzut de la 22,7% la doar 1,1%. Ratele de imunizare au crescut în continuare din 2015. Astfel, există speranțe că nu vor mai fi raportate cazuri noi de cancer de col uterin în decurs de zece sau douăzeci de ani.

Chiar dacă Australia este un caz fericit, despre restul lumii nu putem spune acest lucru. În Statele Unite ale Americii, vaccinul HPV nu este gratuit. Acesta poate costa pana la 450 dolari, potrivit Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sănătății Reproducerii.

În 2016, 78,6% din fetele australiene în vârstă de 15 ani și 72,9% din băieții australieni în vârstă de 15 ani au fost vaccinați. În schimb, numai 50% din fetele americane cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani și 38% din băieții americani între 13 și 17 ani au primit vaccinul, conform datelor publicate de „Henry J. Kaiser” Family Foundation.

În România, cancerul de col uterin ocupă locul al doilea în lista tipurilor de cancer care produc cele mai multe decese anuale, după cancerul mamar. Incidența cancerului  în România, dar și mortalitatea din aceasta cauza, ne situează în vârful clasamentului Europei de Est și în Uniunea Europeană.

La fiecare 100.000 de românce, 30 sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Anual, sunt depistate 3.448 de cazuri, dintre care 2094 duc la deces. Rata mortalității este de 18 femei la fiecare 100.000.

sursa: playtech.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.