Longyearbyen.jpg

În Longyearbyen, Norvegia, înhumările sunt interzise prin lege încă din anul 1950. Deși pare o decizie absurdă, explicația este cțt se poate de logică.

Longyearbyen este un oraș situat pe insula Svalbard, la 1.000 km distanță de Polul Nord. Aici temperatura medie este de -17 grade Celsius, însă recordul negativ este de -46 de grade.

Din cauza frigului, solul este permanent înghețat, iar cadavrele înhumate aici nu se pot descopune. De aceea autoritățile au declarat ilegale înhumările. Prin urmare, cine moare aici trebuie să fie înmormântat în altă parte.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Din cauză că nu se pot descompune cadavrele, există riscul ca ele să poarte bacterii sau virusuri letale, punând astfel în pericol viața locuitorilor.

Un exemplu este epidemia de gripă spaniolă, care a ucis aproape 100 de milioane de oameni în întreaga lume, în 1918. Și aici au murit atunci 11 locuitori și au fost îngropați, dar cadavrele lor sunt încă intacte și astfel pot duce la răspândirea bolii.

De aceea, locuitorii din Longyearbyen au două variante: pot alege ca după moarte să fie incinerați, ori să fie înhumați pe continent. 


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.