sclavi libia.JPG

În Libia au fost filmate mai multe licitaţii în care zeci de oameni sunt vânduţi drept sclavi. Imaginile au ajuns la jurnaliştii CNN. Aceştia au mers pe urma informaţiilor primite şi au descoperit pieţe de sclavi, asemenea celor care funcţionau în Africa în urmă cu 3 sau 4 secole. Acolo, viaţa unui on valorează doar câteva sute de dolari.

Sunt imagini de la una dintre licitaţiile unde fiinţe umane sunt vândute ca orice altă marfă. În final, tinerii din imagine sunt vânduţi unui stăpân pentru 400 de dolari fiecare. Totul se întâmplă în Libia. Ţară în care ajung mii de oameni, refugiaţi din toată Africa, care speră că de aici să treacă în Europa. Pentru mulţi însă drumul spre libertate se opreşte într-o piaţă sau un depozit unde sunt vânduţi pe post de sclavi. Devin o marfă de cumpărat, de vândut şi de abandonat... atunci când nu mai sunt buni de nimic.

„Am fost vândut. În timp ce încercam să ajung aici. Dacă te uiţi la mulţi cei care sunt aici, dacă îi verifici pe corp, poţi să vezi urmele. Au fost bătuţi. Mutilaţi. Mulţi şi-au pierdut viaţa acolo. Am văzut asta. Persoana care a venit să mă cumpere pe mine, le-a dat bani şi apoi m-a dus acasă.”

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În Libia există numeroase astfel de pieţe speciale în care refugiaţii sunt comercializaţi de contrabandişti. Astfel de licitaţii durează în jur de 7 minute. Suficient timp pentru ca 10 şi uneori chiar mai mulţi oameni să fie vânduţi. Un raport publicat de ONU arata că în lume, există în acest moment peste 40 de milioane de sclavi, fie că vorbim de oameni obligaţi să muncească, exploataţi sexual sau victime ale căsătoriilor cu forţa.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.