dictator zim.jpg

Situaţie de criză în Zimbabwe, unde armata a ieşit pe străzi şi a preluat controlul televiziunii de stat. Focuri de armă şi explozii s-au auzit în această dimineaţă în capitala Harare, inclusiv în jurul reşedinţei private a dictatorului Robert Mugabe, care a fost arestat de armată, scriu agenţiile de presă.

Intervenţia militară vine după ce, în urmă cu două zile, şeful Armatei a anunţat că nu este de acord cu demiterea vicepreşedintelui ţării.

Armata din Zimbabwe a preluat puterea miercuri dimineaţă, anunţând că vizează "criminalii" din jurul preşedintelui Robert Mugabe, însă a dat asigurări la postul naţional de televiziune că Mugabe, în vârstă de 93 de ani, şi familia acestuia sunt în siguranţă, anunţă Reuters.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Un general a dat cititre unei declaraţii în care neagă că ar fi avut loc o lovitură de stat şi anunţă că Mugabe este în siguranţă, fără însă a preciza unde se află acesta.

Acţiunea militară are loc după ce Mugabe l-a demis pe vicepreşedintele  Emmerson Mnangagwa, în urma unei dispute cu privire la succesiune.

Militari şi vehicule blindate au blocat căile de acces către principalele birouri guvernamentale şi către instanţele din Harare.

"Ţinta noastră sunt doar criminalii din jurul său (al lui Mugabe) care comit infracţiuni care provoacă suferinţe din punct de vedere social şi economic în ţară şi pe care vrem să-i aducem în faţa justiţiei", a declarat un general la televiziunea publică.

"Îndată ce ne îndeplinim această misiune, sperăm ca situaţia să revină la normal", a precizat el.

Însă nici Mugabe şi nici soţia sa, Grace, care ar urma să-i succeadă la preşedinţie nu au fost văzuţi şi nici nu se ştie nimic despre ei.

Ministrul de Finanţe Ignatius Chombo, unul dintre liderii aşa-numitei facţiuni G40 a partidului de guvernământ ZANU-PF condus de soţia lui Mugabe, Grace, a fost reţinut de armată, au declarat surse guvernamentale.

Mişcarea pentru Schimbare Democratică, partid de opoziţie, a făcut un apel la revenirea paşnică la democraţia constituţională, adăugând că speră ca intervenţia militară să conducă la instituirea unui stat naţional stabil, democrat şi progresist.


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.