LnBuZyZ3PTgwMCZoYXNoPTQwMTMyZTkxYjZhMzk4ZDI2NTI4NDAzZWY5YzhjMjQ4.thumb.jpg

După un sfert de secol de dispută, Macedonia pare hotărâtă să rezolve conflictul cu Grecia cu privire la denumirea țării, iar Atena nu i s-a opus, comentează luni France Presse, citată de Agerpres.

 

Noul premier social-democrat macedonean Zoran Zaev și-a manifestat această dorință la scurt timp după accederea sa la conducerea guvernului la începutul lunii iunie, în acest sens fiind conceput și un calendar de întâlniri bilaterale.

Diferendul datează de la proclamarea independenței fostei republici iugoslave Macedonia în 1991, când noul stat a început să-și revendice și istoria Macedoniei antice, potrivit AFP.

În special, cea a doi mari regi ai săi, Filip al II-lea al Macedoniei (382-336 î. Hr.) și fiul său Alexandru cel Mare (356-323 î. Hr.). Or, centrul regatului lor era pe teritoriul actual al regiunii Macedonia din nordul teritoriului grec.

 

De atunci, Atena refuză Skopje dreptul ca țara să se numească Macedonia și, până când cazul nu este soluționat, se opune aderării acesteia la Uniunea Europeană și NATO.

Citește continuarea pe Digi24.ro

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif