dieter-zetsche-cars_1460542421.jpg

Directorul Mercedes-Benz, Dieter Zetsche, a oferit recent un interviu pentru Linkedin, în care face o serie de previziuni despre cum va arăta lumea în viitorul apropiat. Acurateţea previziunilor este bazată pe evoluţia tehnologiei şi pe câteva descoperiri deja facute, care urmează să revoluţioneze lumea. Printre previziuni, Zetsche explică şi câteva paradoxuri ale unora dintre cele mai mari companii.

 

Acestea sunt remarcile şi argumentele lui Dieter Zetsche:

1. În următorii 5-10 ani, software-ul va afecta majoritatea industriilor tradiționale.

2. Uber este doar un soft, nu deține mașini. Și totuși, în prezent, este cea mai mare companie de taxi din lume.

 

3. Airbnb este cea mai mare companie hotelieră la scară globală, deși nu deține nicio proprietate.

4. Inteligenţa artificială: computerele vor fi mai inteligente decât oamenii şi vor avea o capacitate mai mare de înţelegere.

5. În SUA, tinerii avocaţi au deja o problemă în a-şi găsi de lucru. Asta pentru că softul IBM Watson oferă consultanţă legală, pentru probleme mai mult sau mai puţin complexe, în doar câteva secunde, cu o acurateţe de 90%, comparativ cu 70% cât poate să ofere un avocat. Cei care studiază dreptul ar trebui să se reorienteze, pentru că vor rămâne în piaţă doar 10% din câţi sunt acum, iar aceia vor fi exclusiv specialişti.

 

6. Proiectul Watson al IBM reușește deja să diagnosticheze cancerul cu o acuratețe de patru ori mai mare decât a medicilor, iar Facebook deține un software care poate recunoaște fețele mai bine decât oamenii. 

7. Anul viitor, prima mașină autonomă va fi prezentată publicului. Acest eveniment va avea efectul unui Big Bang economic și va face ca, în doi ani, în 2020, să înceapă falimentul industriei auto: „Nu mai vrei să deții o mașină. Vei apela o mașină cu telefonul tău, va apărea în fața casei tale și te va conduce la destinația dorită”.

8. Vom avea nevoie de parcări doar pe 5% din suprafaţa actuală. 90%-95% dintre parcări vor deveni parcuri de joacă. 1.2 mil. oameni mor în fiecare an în accidente de circulaţie. Rata accidentelor e acum de 1  / 100.000 km. Când vor fi maşini autonome pe toată suprafaţa Pământului, rata va fi de 1  / 10.000.000 km.

 

9. Mașinile autonome vor duce și la dispariția asigurărilor auto. Acest tip de afacere nu va mai exista.

10. Nimeni nu va mai cumpăra, toți vor locui în chirie, pentru că vor schimba mai des locurile de muncă.

11. O altă previziune a șefului Mercedes-Benz vizează imprimantele 3D și impactul lor asupra sectoarelor economice. În următorul deceniu, prețul celui mai ieftin tip de imprimantă 3D va ajunge de la 18.000 de dolari la 400 de dolari. „În același timp, imprimantele vor deveni de o sută de ori mai rapide. Toate companiile importante de încălțăminte au început deja să imprime pantofi 3D”, subliniază Dieter Zetsche.

12. În 20 de ani, 80% din job-urile actuale nu vor mai exista.

13. În privinţa ratei mortalității, directorul concernului german spune că până în 2036, ar trebui să trăim în medie 100 de ani. În fiecare an, durata medie de viaţă creşte cu 3 luni”.

Acestea sunt doar câteva concluzii şi previziuni ale unui dintre cei mai performanţi manageri din lume. Varianta completă a interviului, în limba engleză, AICI.