dubrovnik-croatia.jpg

Nu doar cei peste 5.800 de kilometric de coastă cu ieșire la Marea Adriatică propulsează turismul din Croația, ci mai ales un anumit oraș de pe litoralul adriatic. Bijuteria istorică numită Dubrovnik, cea mai proeminentă stațiune croată, parțial distrusă în asediul din timpul războiului croato-sârb din 1991-1995, pe fondul dezintegrării Iugoslaviei, a devenit azi un motor vital al economiei naționale, transmite digi24.ro.

 

În ultimii ani, Dubrovnik a beneficiat enorm de pe urma serialului HBO „Game of Thrones”. Orașul costier a servit ca locație de film pentru „King’s Landing”, capitala împărăției fictive a lui Westeros.

Un studiu publicat luni în Jurnalul Internațional de Cercetări în Turism ne arată proporțiile infuziei financiare a turismului cinematografic în stațiunea croată.

Între 2012 și 2015, peste 240.000 de turiști au vizitat cantonul Dubrovnik-Neretva, toți fani ai serialului HBO. Sutele de mii de „prozeliți” au petrecut în total 1,5 milioane de nopți și au cheltuit 125,9 milioane de euro numai în Dubrovnik.

 

Autorii analizei – Marina Tkalec, Ivan Zilic și Vedran Recher de la Institutul de Economie din Zagreb - au folosit o abordare sintetică pentru a „estima efectele cauzale” ale seriei „Game of Thrones” asupra numărului de sosiri turistice, relatează Balkan Insight.

 

bunatati-de-topoloveni-header.gif