sat-biertan.jpeg

Puțini știu că într-un sat din Transilvania, în 300 de ani a fost înregistrat un singur divorț. Și nu pentru că soții erau mai iertători și mai împăciuitori, ci grație unei metode locale originale de "terapie".

 

În pitorescul Biertan, un sat transilvanean inclus în patrimoniul UNESCO, așezare înghețată parcă în timp, unde oamenii se deplasează tot cu căruțe, în curtea unei biserici fortificate din secolul XV se află o mică clădire, cu o singură începere, scrie BBC, care s-a deplasat în zonă. Aici erau închiși de către preot, și câte șase săptămâni, soții care aveau probleme în căsnicie.
A sta într-un spațiu atât de mic cu o persoană cu care nu mai reușești să te înțelegi, într-un loc cu tavan jos și pereți groși, în care nu se află decât o masă, un scaun și un pat atât de mic încât pare mai potrivit pentru un copil, pat pe care nu se aflau decât o pernâ și o pătură, poate părea un coșmar. Însă e clar că strategia dădea roade, din moment ce arhivele arată că, în 300 de ani, un singur cuplu a divorțat.
Pentru luterani, așa cum erau locuitorii satului sibian, divorțul era tabu. Era însă permis în anumite circumstanțe, cum ar fi adulterul. Însă era de dorit ca, chiar și în aceste condiții, să se încerce reconcilierea. Astfel că, înainte de a face pasul decisiv către divorț, soții se adresau preotului și intrau voluntar în această încăpere minusculă, în care erau obligați să împartă totul. Și, după cum arată arhivele, reușeau să-și rezolve problemele. Sau doar să cugete și să-și dea seama că munceau mai bine, mai cu spor, împreună, iar familia avea ce mânca în următorul an.
În prezent, biserica fortificată e încă centrul satului. Nu mai e privită cu atâta pioșenie, sătenii stând adesea și bând o bere chiar lângă zidurile înalte de 11 metri. Camera destinată reconcilierii e folosită rar, dar sunt cupluri care îi mai trec pragul. Preotul satului, Ulf Ziegler, susține că, din când în când, unele cupluri cer voie să se încuie acolo, în încercarea de a-și repara mariajul.